Mea culpa από τη Σερβία για ΠΓΔΜ

Mea culpa από τη Σερβία για ΠΓΔΜ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σερβία έκανε λάθος πριν από 20 χρόνια όταν αναγνώριζε τα Σκόπια με το όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε χθες από την Αθήνα όπου βρέθηκε για επαφές ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς. «Εγώ θεωρώ ότι η Σερβία έχει κάνει λάθος σχετικά με αυτό. Δεν ήταν σωστό απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Ο κ. Ντάτσιτς επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ «πάντοτε είχε αρνητική θέση σε σχέση με θέματα τα οποία ήταν σημαντικά για μας, όπως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Αναγνώρισαν το Κόσοβο και επίσης υποστήριξαν την υποψηφιότητά του στην UNESCO». Ο Σέρβος ΥΠΕΞ επισήμανε, πάντως, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει «κινήσεις οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής».

Ο κ. Ντάτσιτς εξέφρασε και την πάγια σερβική ανησυχία για την υποστήριξη που υπάρχει από ορισμένους Αλβανούς πολιτικούς σε ένα νέο, ενωμένο αλβανικό κράτος. «Επιθυμούν», είπε, «την πλατφόρμα του Πρίζρεν, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ενωμένο αλβανικό κράτος. Αυτό πραγματικά είναι μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης». Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε πως κατά την εκτίμησή του, οι εκλογές στο Κόσοβο «δεν θα φέρουν σταθερότητα, διότι όποιος και να εκλεγεί στη θέση του πρωθυπουργού Χαραντινάι», πιθανότατα θα κάνει μικρή διαφορά ως προς τα συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή