Επιμένει το Μαξίμου στην ορθότητα της τοποθέτησης Θάνου

Επιμένει το Μαξίμου στην ορθότητα της τοποθέτησης Θάνου

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα ηθικό ζήτημα δεν αναγνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου στην επιλογή της, μέχρι προ ημερών, Προέδρου του Αρείου Πάγου και πρ. Πρωθυπουργού κας Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής του νομικού τμήματος του Γραφείου Πρωθυπουργού. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου, ως απάντηση στο μπαράζ αντιδράσεων που προκάλεσε η ανακοίνωση πως η κ  Βασιλική Θάνου τοποθετείται επικεφαλής στο νομικό τμήμα του πρωθυπουργικού γραφείουόχι μόνον δεν αναγνωρίζει κάποιας μορφής κώλυμα αλλά, αντιθέτως, βγαίνει στην αντεπίθεση κατονομάζοντας σειρά δικαστικών που ανέλαβαν αντίστοιχες θέσεις. Βεβαίως, ουδείς εξ αυτών υπήρξε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή πρώην Πρωθυπουργός. 

Αναλυτικότερα, το Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού σημειώνει πως «η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν με ακόμα ένα ανόητο επιχείρημα το αφήγημά τους περί δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις». 

Ως προς το επίδικο, το Μαξίμου απαριθμεί αριθμό δικαστικών στελεχών που ανέλαβαν ανάλογες θέσεις: 

«- Ο Χαράλαμπος Αθανασίου παραιτήθηκε από εν ενεργεία Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου , προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία να αναλάβει χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.

– Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ! Σήμερα δε, ως συνταξιούχος τέως Πρόεδρος του ΣτΕ συνεχίζει να παρέχει τις νομικές του γνώσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίσης ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη».

«Σε αυτούς προστίθενται δεκάδες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί, νομικοί σύμβουλοι σε υπουργεία και έχουν  υπηρετήσει στα νομικά γραφεία  της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο γραφείο Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία και καταλήγει: «Απαιτεί λοιπόν τουλάχιστον θράσος από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εγκαλεί την κυβέρνηση για την ανάληψη καθηκόντων από την πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της, αλλά και σαφή προσβολή προς τα πρόσωπα των δικαστικών λειτουργών που αποφασίζουν κατόπιν της λήξης της θητείας τους να εισφέρουν τις νομικές τους γνώσεις από θέσεις που εκείνοι επιλέγουν». 

Και όλα αυτά τη στιγμή που πρωτοφανής κόντρα έχει ξεσπάσει και μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, με αφορμή τις παρεμβάσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.Το έντονα συγκρουσιακό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης προ ημερών στη Βουλή, με τις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι δικαστές ή εισαγγελείς δεν έκαναν τη δουλειά τους τα προηγούμενα χρόνια. Η Ενωση Εισαγγελέων, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης. 

Μπαράζ αντιδράσεων για την τοποθέτηση της κ. Β. Θάνου

Ανεξαρτήτως των κυβερνητικών επιχειρημάτων, η τοποθέτηση της κ. Θάνου ξεσήκωσε θύελλα. Η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωση της κάνει λόγο για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία». Η ΝΔ τονίζει πως «αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών» αγγίζοντας την «θεσμική εκτροπή». 

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας: 

«Η ανάληψη των καθηκόντων της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα από την μέχρι πριν από μερικές ημέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου, είναι μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας.

Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών.

Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου.

Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής.

Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωσή του εξέφρασε την ανησυχία του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τη διάκριση των εξουσιών.

Η πλήρης δήλωση του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Η μετακίνηση της κυρίας Θάνου από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών. Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές – ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε – που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αντρέας Λοβέρδος με ανάρτηση του στο twitter κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κρατά ούτε τα προσχήματα.

«Ούτε τα προσχήματα λίγο πριν το τέλος.  Διορισμός Β.Θάνου στο γραφείο του Π/Θ: Σημείο κατάρρευσης και παρακμής», έγραψε.

«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο! Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει να είναι υπερκομματικός, εδώ δεν πέρασε εβδομάδα από τη λήξη της θητείας της…», σχολίασε, μέσω Twitter, o αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ιδιαιτέρως επικριτικό το σχόλιο και από τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορο Σεβαστίδη, όπου μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν το πέρας 3 ετών από την συνταξιοδότηση τους.

«Τεράστιο σφάλμα, το οποίο στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα στην κοινωνία» χαρακτήρισε την τοποθέτηση της κ. Θάνου στη συγκεκριμένη θέση ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποφεύγει να δίνει την εντύπωση ότι εξοφλεί γραμμάτια. Δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Η τοποθέτηση της κ. Θάνου ως επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού -δήλωσε ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, αρμόδιος της ΔΗΣΥ για θέματα Δικαιοσύνης– «αποκαλύπτει την αλαζονεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ.Θάνου, με τον κ. πρωθυπουργό».

Ο κ. Παπαθεοδώρου υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, δυόμιση χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο. «Αποκτά και επίσημη έδρα στο Μαξίμου με τη διορισμένη πλέον κ. Θάνου στον ρόλο της άμισθης συμβούλου, γιατί το καθεστώς φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της. Η υπονόμευση των θεσμών από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο επικίνδυνη για την Δημοκρατία τονίζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή