«Οχι στον Γαβρόγλου, ναι στη συναίνεση»

«Οχι στον Γαβρόγλου, ναι στη συναίνεση»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, «ναι» στη συναίνεση, όπως αυτή που επετεύχθη για να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία ο νόμος Διαμαντοπούλου (4009/2011), ήταν τα μηνύματα που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης –δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει τον νόμο Γαβρόγλου– στην εκδήλωση κατά του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση – αφορμή με την οποία εμφανίστηκαν ξανά στο ίδιο κάδρο ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Στ. Θεοδωράκη, τον Ευ. Βενιζέλο και την Aννα Διαμαντοπούλου. 

Η εκδήλωση δεν ήταν κομματική. Oμως, το κάδρο των παρισταμένων είχε υψηλό πολιτικό συμβολισμό, καθώς πέραν του κ. Μητσοτάκη, οι υψηλές συμμετοχές προέρχονταν από τον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού Κέντρου. Για τη συμμετοχή του προέδρου της Ν.Δ. στην εκδήλωση, εξάλλου, έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Πειραιώς. Δεν έλειψαν κάποιες ενστάσεις, προφανώς με το βλέμμα στην τήρηση συνδικαλιστικών και άλλων ισορροπιών. Αλλά ήταν ειλημμένη η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να βγει μπροστά εναντίον του νομοσχεδίου Γαβρόγλου. 

Oπως και έγινε, καθώς η Παιδεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και ως κατεξοχήν πεδίο που δοκιμάζεται από τις ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης. Ο ίδιος έχει στηρίξει επανειλημμένα δημοσίως τον νόμο 4009/2011, υπογραμμίζοντας ότι η Παιδεία είναι κατεξοχήν πεδίο συγκλίσεων και συνθέσεων. Oχι, όμως, όταν η βάση συζήτησης, όπως έγραψε στο άρθρο του στην «Κ» της Κυριακής, είναι ένα νομοσχέδιο που γυρίζει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη δεκαετία του ’80, επαναφέρει την κομματικοποίηση και μια στρεβλή αντίληψη για το άσυλο. Τούτων δοθέντων, το «όχι» στο νομοσχέδιο και η δέσμευσή του ότι ως κυβέρνηση θα το καταργήσει, που επανέλαβε χθες το βράδυ, ήταν αναμενόμενα. Πιο ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη ότι θα επιδιώξει συναίνεση ανάλογη με αυτήν που επετεύχθη με τον 4009. Oπως και η επισήμανσή του ότι «πρέπει να υψώνουμε τη φωνή μας ανεξαρτήτως ιδεολογικών τοποθετήσεων». Τη φωνή του ύψωσε και ο Στ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση καταθέτει «λάθος νομοσχέδια», αλλά και επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι κομματικές παρατάξεις πρέπει να αποσυρθούν από τα πανεπιστήμια. «Και αυτό δεν είναι απόφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», σημείωσε, αλλά «απόφαση των κομμάτων του «δημοκρατικού τόξου».

«Αντιπερισπασμό του παρελθόντος εις βάρος του μέλλοντος», χαρακτήρισε το ν/σ ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι αν θέλει κανείς να δει την ατζέντα του μέλλοντος, δεν θα τη βρει μέσα στο ν/σ Γαβρόγλου, αλλά ότι πρέπει και το ακαδημαϊκό προσωπικό να θέλει να αναλάβει δράση για την ατζέντα του μέλλοντος των ΑΕΙ. Στη συναίνεση που επετεύχθη για τον νόμο 4009/2011, αλλά και στον τρόπο που αυτή διαλύθηκε, αναφέρθηκε η Αννα Διαμαντοπούλου, επαναφέροντας την πρότασή της να υπάρξει συνταγματική αλλαγή, ώστε οι νόμοι-πλαίσια και μάλιστα αυτοί που έχουν ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, να απαιτούν τα 2/3 της Βουλής για να καταργηθούν. Μιλώντας για τις ρυθμίσεις του ν/σ για τα μεταπτυχιακά, τόνισε ότι «θα τις πληρώσουν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή