ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για Μίκαελ Ροτ: Να αποφεύγει μαθήματα Ιστορίας στα Βαλκάνια

ypex-thumb-large

Να είναι «πιο προσεκτικός όταν επισκέπτεται χώρες των Βαλκανίων» και να «αποφεύγει να παραδίδει μαθήματα Ιστορίας» καλεί το υπουργείο Εξωτερικών τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ.

Νωρίτερα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ στα Σκόπια, ο κ. Ροτ δήλωσε ότι «κανείς εκτός “Μακεδονίας” και Ελλάδος δεν καταλαβαίνει τη μεταξύ τους διαφορά που είναι εντελώς παράλογη». Ο κ. Ροτ είπε, επίσης, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αφήσουν «την Ιστορία στην Ιστορία» και να προχωρήσουν σε κοινό μέλλον. Από το υπουργείο Εξωτερικών ζητείται, επίσης, από τον κ. Ροτ «να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στις ευαισθησίες των Ευρωπαίων εταίρων του».

ΝΔ: Επιπόλαιες δηλώσεις που αγνοούν τη βαρύτητα του ζητήματος

«Το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί αντικείμενο πολυετών διεθνών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., ακριβώς γιατί είναι ένα σοβαρό θέμα και όχι μια "παράλογη" ιδιοτροπία», τονίζει από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας και, τελικά, στην σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Για αυτό δεν επιτρέπονται επιπόλαιες δηλώσεις που φαίνονται να αγνοούν την βαρύτητα και το βάθος ενός πραγματικά σημαντικού ζητήματος, να υποτιμούν το κρίσιμο παρόν και να αμφισβητούν το γνωστό σε όλους ιστορικό παρελθόν», προσθέτει.