Τσίπρας: Η Λευκωσία θα έχει τη στήριξη Ε.Ε.

Τσίπρας: Η Λευκωσία θα έχει τη στήριξη Ε.Ε.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τόσο ως προς τις αιτίες της διαμόρφωσης συνθηκών αδιεξόδου στο Κυπριακό στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία όσο και σχετικά με τις πιθανές αντιδράσεις της Αγκυρας που εξακολουθεί να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικά πλέον ενόψει των ερευνών για υδρογονάνθρακες, κατεγράφη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ενδεικτικό είναι πως τόσο ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς όσο και σχεδόν στο σύνολό τους οι πολιτικοί αρχηγοί, μίλησαν γι’ αυτές τις απειλές ή και το ενδεχόμενο ακραίων αντιδράσεων της Τουρκίας το προσεχές διάστημα. «Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης», είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της, αυτά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και σε αυτήν την επιλογή της είναι αυτονόητο ότι θα έχει τη στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο όμως και της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας συνολικά».

Αργότερα, ο κ. Ν. Κοτζιάς υπογράμμιζε: «Θα δούμε τουρκικές προκλήσεις; Πιθανόν. Μη θεωρείτε ότι οι Τούρκοι είναι αήττητοι. Κοιτάξτε με τι ευκολία οι ισλαμιστές-τζιχαντιστές κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του τουρκικού μηχανισμού μέσα στην ίδια τη Συρία και τα μεγάλα προβλήματα που έχει η τουρκική στρατιωτική μηχανή εκεί. Δεν υποτιμώ αλλά ούτε θέλω να υπερτιμώ κανέναν. Πρέπει κανείς να διαμορφώνει τις συμμαχίες του, να έχει την απαιτούμενη στρατηγική, να έχει κοινή συνεργασία με την Κύπρο».

Η ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας διεξήχθη, ως γνωστόν, ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Αυτό που διεφάνη, παρά κάποιες επιμέρους ελπιδοφόρες ενδείξεις, ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευθεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλαδή σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και βεβαίως με την έστω και σταδιακή, αποχώρηση όμως, του κατοχικού στρατού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι βρέθηκαν σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μόνοι τους και αυτό το θεωρώ σημαντικό βήμα, διότι χάρη σ’ αυτό το σημαντικό βήμα μπήκε πλέον στην ατζέντα του Κυπριακού και είναι κεκτημένο το ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό, φυσιολογικό κράτος, δηλαδή χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις. Πρέπει να σας πω με ικανοποίηση ότι αυτή η διατύπωσή μας ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ένα κανονικό κράτος έγινε αποδεκτή και υιοθετήθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Αμφότεροι δε επισήμαναν ότι παρά το αδιέξοδο που προκάλεσε η Αγκυρα, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. «Για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ο ΥΠΕΞ προανήγγειλε επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα «για να κουβεντιάσει πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε και να επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού, πώς θα αξιοποιήσουμε τις σημερινές νέες δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν, να συζητήσουμε για την τελωνειακή ένωση και την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, να διαμορφώσουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή