Σε άλλη γραμμή για την ΠΓΔΜ ο Π. Καμμένος

Σε άλλη γραμμή για την ΠΓΔΜ ο Π. Καμμένος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του Σκοπιανού –ειδικά ως προς την παράμετρο της ονομασίας του γειτονικού κράτους– ανέδειξε η χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και μάλιστα σε σημείο τέτοιο που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο έως και για απώλεια κυβερνητικής δεδηλωμένης.

Ολα άρχισαν όταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως –όπως προκύπτει και από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών– «επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και της εθνικής αντιπροσωπείας είναι για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes». Τούτου δοθέντος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας: «Το ερώτημα για εσάς, κ. Πρωθυπουργέ και για εσάς, κ. Καμμένε, είναι αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει συνολικά την κυβερνητική πλειοψηφία».

Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον κ. Καμμένο, με μια τοποθέτηση που επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαφωνίας στους κόλπους της συγκυβέρνησης: «Η μόνη απόφαση που υπάρχει σε επίπεδο εθνικής θέσεως είναι το Συμβούλιο αρχηγών κομμάτων υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που πήρε την απόφαση για τη μη χρήση του όρου “Μακεδονία”», είπε λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από την προαναφερθείσα εθνική θέση.

Αμέσως μετά, λαμβάνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, λέγοντας ότι όταν έρθει η στιγμή των αποφάσεων, το ζητούμενο θα είναι μια ευρεία σύμπτωση απόψεων με όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και όχι απλώς εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. «Είναι προφανές ότι επίκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Οταν έρθει και αν έρθει εκείνη η ώρα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις, μέλημά μας δεν θα είναι απλά και μόνο να συγκροτήσουμε μια σύμπτωση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά μια ευρεία σύμπτωση απόψεων, μια ευρεία σύμπτωση που θα αφορά όλες τις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου». Τούτου δοθέντος, ο κ. Μητσοτάκης σε νέα παρέμβασή του υπογράμμισε: «Εγείρεται εδώ ένα μείζον ζήτημα. Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής τίθεται επί της ουσίας ζήτημα δεδηλωμένης». «Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά», υποστήριξε ο κ. Καμμένος, ενώ επί του θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Υπάρχει μια ανάρτηση –πράγματι έχει δίκιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης– στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2007. Eχω αποφασίσει να μην την πειράξω, διότι από το 2007 θεωρείται ότι υπάρχει μια συνέχεια και εάν την πείραζα και την άλλαζα, θα εθεωρείτο ότι έχουμε μια καινούργια πολιτική γραμμή. Εχω κάνει μια έκκληση στα κόμματα, ώστε όποιο ήθελε να μου δώσει τις απόψεις του για το ονοματολογικό. Θα συζητήσουμε, εν ησυχία, το ζήτημα των Σκοπίων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή