Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στο ζεύγος Παπαντωνίου

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση στο ζεύγος Παπαντωνίου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών έκαστος, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ –όπως και πρωτοδίκως– για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» καταδικάστηκαν ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου. Συνολικά το ζεύγος θα πρέπει να καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για να μείνει εκτός φυλακής. Το ζεύγος κατηγορείται πως δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση «πόθεν έσχες» την κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ. 

Ο κ. Παπαντωνίου και η κ. Κουράκου αρνήθηκαν ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση. Oπως τόνισαν διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Τάσου Τριανταφύλλου, πίστευαν ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να δηλώσουν το ποσό στο «πόθεν έσχες», καθώς θεωρούσαν ότι, αφού έγινε καταπίστευμα, δεν το είχαν πλέον στην κυριότητά τους.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ Στ. Παπαδάκης. Ο ελεγκτής επισήμανε πως όλες οι κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 μέχρι το 2010 που αφορούν την επίμαχη κατάθεση αποδεικνύουν ότι υπήρξε μεθόδευση. Στο δικαστήριο κατέθεσε δικηγόρος, οικογενειακός φίλος του ζευγαριού που υποστήριξε ότι συμβούλευσε την κ. Κουράκου να μεταφέρει τα χρήματα σε trust προκειμένου να περάσουν στα δύο παιδιά της από τον πρώτο της γάμο.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες». «Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων, η οποία και αγνοείται. Ηταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κ. Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγό της. Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο, γιατί να μη γνωρίζει την ύπαρξη του ποσού ο κατηγορούμενος. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν. Οποιοδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι», τόνισε. Το δικαστήριο αποφάσισε τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού και συγκεκριμένα της επικαρπίας του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στον γιο του ζευγαριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή