Ο κ. Τσίπρας βλέπει έξοδο από την κρίση

Ο κ. Τσίπρας βλέπει έξοδο από την κρίση

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή της ατζέντας από τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη αλλά και την υπόθεση των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου. Αφορμή γι’ αυτό δόθηκε χθες στην κυβέρνηση από την ανακοίνωση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί για τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος χθες το βράδυ μίλησε στην Κοζάνη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις από συνδικαλιστές της ΔΕΗ, περιέγραψε την απόφαση της Κομισιόν ως «ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα». Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδιδε ανακοίνωση στην οποία διαπιστωνόταν επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, «σε πείσμα των καταστροφολόγων της Ν.Δ. και μερίδας του Τύπου». Από το Μαξίμου αναφέρονταν, επίσης, σε ανάκτηση του «χαμένου εδάφους» της πενταετίας 2010-2015 και τόνιζαν ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση την πορεία για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».

Εν τω μεταξύ, στήριξη εκ νέου στον κ. Καμμένο για την υπόθεση του «Noor1» και τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη παρείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Ο κ. Κοντονής επανέλαβε (ΑΠΕ) ότι ο κ. Καμμένος «ενθάρρυνε έναν εμπλεκόμενο ο οποίος έχει καταδικαστεί να πει την αλήθεια και να εμφανίσει στοιχεία», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «δυστυχώς αντιλαμβάνεται το ζήτημα ως ένα ζήτημα διαφθοράς». «Είναι πρωτόγνωρο να κατηγορείται ένας υπουργός γιατί έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή να ενθαρρύνει έναν ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει αυτά που δήλωσε να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη, ενώ μας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση και κατάπληξη το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να βλέπει το μεγάλο διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, να εξαντλείται σε μικροπολιτικές αναφορές, γενόμενη μάλιστα ιμάντας μετάβασης επιχειρημάτων ορισμένων επιχειρηματιών».

Αναφερόμενος στη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι θα «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνο στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι έσχατο καταφύγιο των πολιτών σε κάθε μέρος του κόσμου». Ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι «προσφέρουν κακές υπηρεσίες όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα λύνονται με συνεργασίες», δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει καλό κλίμα συνεννόησης και κοινές λύσεις στα σοβαρά, όπως αναγνωρίζει προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη». «Η κυβέρνηση από τη μεριά της έχει πει κατ’ επανάληψιν ότι επιδιώκει αυτό το καλό κλίμα συνεννόησης και πάνω από όλα τον καθορισμό κοινών λύσεων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής και κατέληξε: «Η αντιπαράθεση δικαστικών κύκλων με την κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν βοηθά καθόλου, αντιθέτως δίνεται μια εικόνα και προς την κοινωνία, δημιουργώντας πολλαπλές απογοητεύσεις. Επομένως αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι ότι έχουμε τα περιθώρια και τις δυνατότητες να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι με σοβαρότητα και υπομονή».

Εν τω μεταξύ, απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αναφορικά με τις δηλώσεις του κατά των δικαστών έδωσε σε συνέντευξή του (Real FM) ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης. Απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν στους δικαστές πρόθεση να ακυρώσουν το κυβερνητικό έργο, ο κ. Σεβαστίδης υπογράμμισε ότι «ψηφίζονται νόμοι οι οποίοι είναι πρόδηλα αντισυνταγματικοί. Υπάρχει ουσιαστική αντίθεση από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και (σ.σ.: η κυβέρνηση) επιμένει να νομοθετεί κατ’ αυτό τον τρόπο. Η κριτική πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα νομικά και με έναν ουσιαστικό τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Σεβαστίδη, όταν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι σε κάποιους τομείς δεν καταφέρνει να περάσει «τη φιλολαϊκή εικόνα που προσπαθεί να περάσει, προσπαθεί να βρει εχθρούς και ο πιο εύκολος στόχος είναι η Δικαιοσύνη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή