Στην ατζέντα ασφάλεια και σταθερότητα στα Δυτ. Βαλκάνια

Στην ατζέντα ασφάλεια και σταθερότητα στα Δυτ. Βαλκάνια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριμερής συνάντηση κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με ατζέντα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες. Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας, Αλ. Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, θα έχουν και μεταξύ τους επαφές σε μια προσπάθεια συνεννόησης για ζητήματα τα οποία αφορούν και τις τρεις χώρες. Από τις συνομιλίες δεν θα λείψει ούτε η υπόθεση της διαφοράς μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πλέον στη διεθνή ατζέντα. Κάτι που φάνηκε από τις χθεσινές συζητήσεις της «Διαδικασίας του Βερολίνου» στην Τεργέστη, την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου στις 2 Αυγούστου για τη Διάσκεψη Κορυφής της «Χάρτας της Αδριατικής», αλλά και την ενεργοποίηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς θα συναντήσει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας συναντάται αρχικά με τον κ. Βούτσιτς, με τον οποίο θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις, ενώ θα συνεδριάσει και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών και από τις δύο πλευρές. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν οι επαφές με τον κ. Μπορίσοφ και στο τέλος θα γίνει η τριμερής. Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν είναι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις Θεσσαλονίκης με Βελιγράδι και Μπουργκάς, αλλά και θέματα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Αύριο, μετά την τριμερή, στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει για τη σημασία της Θεσσαλονίκης ως ευρωπαϊκής πύλης για τα Βαλκάνια, αλλά και για τη γενικότερη προοπτική της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή