ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέσυρε τη διάταξη για τους αρχαιολογικούς χώρους η Κονιόρδου λόγω αντιδράσεων Φίλη – Ξυδάκη

29s13koniord-thumb-large

Σε απόσυρση νομοθετικής ρύθμισης που θα έδινε τη δυνατότητα έγκρισης έργων σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς υπουργική απόφαση, αναγκάστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, λόγω έντονης διαφωνίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη και Νίκου Ξυδάκη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  ζήτησε ευθέως την απόσυρση της διάταξης και ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση για την επείγουσα διαδικασία ψήφισης που ακολουθήθηκε. Χαρακτήρισε μάλιστα «βόμβα» το επίμαχο άρθρο 67 του νομοσχεδίου που προέβλεπε ότι δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων στις οποίες μετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι η διάταξη θα άνοιγε το δρόμο για να γίνονται «χωρίς πολιτική ευθύνη και επιστημονική γνωμοδότηση» έργα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και ζήτησε επαναδιατύπωσή της.

Η υπουργός Πολιτισμού απέσυρε τη διάταξη από το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.