Χαμηλό βαρομετρικό με την Αγκυρα

Χαμηλό βαρομετρικό με την Αγκυρα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, με αφορμή τις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν προχθές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει προκαλέσει μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας η διαρκής ρητορική αμφισβήτηση του δικαιώματος της Λευκωσίας να εκμεταλλευθεί τους ενεργειακούς πόρους της. Σε μια ασυνήθιστα αιχμηρή τοποθέτηση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, προχώρησε σε έναν συνολικό σχολιασμό όσων έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, από το ναυάγιο στο Κραν-Μοντανά έως την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο, λέγοντας: «Θυμάμαι μια ρήση, την κρατώ πάντα στο μυαλό μου, που λέει ότι “ο αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας, δεν χρειάζεται να γαβγίζει”. Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε “γαβγίζουμε” πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Η δήλωση του κ. Τσίπρα ήλθε, πρακτικά, ως απάντηση στην επιθετική ρητορική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και χθες κατήγγειλε τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ ως «μονομερείς ενέργειες» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε πως η Τουρκία εργάζεται «για να προσδιορίσει τα μέτρα που θα λάβει». Περιέγραψε, μάλιστα, την έναρξη των γεωτρήσεων ως ένδειξη της «“ανειλικρίνειας” της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας για την επανένωση, οι οποίες απέβησαν ανεπιτυχείς». Αργά το βράδυ, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του διεμήνυσε εκ νέου ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της» και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε συντονισμό με την οποία, όπως αναφέρει, θα λάβει και τα απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει στις ελληνοκυπριακές ενέργειες.

Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με την αποτυχία των συνομιλιών στην Ελβετία. Και απέδωσε την αποτυχία στην Τουρκία, περιγράφοντάς την ως «έναν γείτονα που, πολλές φορές, αρέσκεται να μη σέβεται αυτήν την ουσιώδη προϋπόθεση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία. Να μη σέβεται, δηλαδή, το διεθνές δίκαιο και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην ανάγκη να μην μπει οριστικό τέλος στις συνομιλίες για το Κυπριακό και, κάποια στιγμή, με πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Γαλλικά πλοία στη Λεμεσό

Επί του πρακτέου, η γεώτρηση συνεχίζεται κανονικά, με μια ειδοποιό διαφορά. Χθες το μεσημέρι τα δύο γαλλικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν ελλιμενισμένα στη Λεμεσό και συγκεκριμένα η φρεγάτα «Chevalier Paul» τύπου Horizon με αντιαεροπορικές δυνατότητες και η φρεγάτα «Languedoc» τύπου FREMM εξοπλισμένη με ανθυποβρυχιακό οπλισμό, έπλευσαν στην περιοχή όπου το γεωτρύπανο του «West Capella» πραγματοποιεί έρευνες. Θεωρείται έμμεσο, πλην σαφές, μήνυμα προάσπισης των γαλλικών δικαιωμάτων. Στην ευρύτερη περιοχή, όπως είχε γνωστοποιήσει ήδη η «Κ» προ διημέρου, έχουν πλεύσει οι τουρκικές φρεγάτες «Gokceada» και «Gaziantep», οι οποίες παρακολουθούν την πορεία των ερευνών από αρκετά μεγάλη απόσταση. Τονίζεται ότι χθες το απόγευμα, το πρώτο τουρκικό πολεμικό έπλεε 70 ν.μ. από το «West Capella» και το δεύτερο σε απόσταση 50 ν.μ.

Η κατάσταση είναι ήρεμη και στο Αιγαίο. Προχθές το βράδυ καταγράφηκε η είσοδος στο FIR Αθηνών εξάδας τουρκικών F-16 στην ευρύτερη περιοχή της Λήμνου. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι νυχτερινές (22.00) παραβιάσεις δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο και επαναλαμβάνεται με μια μηνιαία περιοδικότητα. Χθες, καταγράφηκε και μια εμπλοκή ελληνικών με τουρκικά F-16, στις 15.45, στα νότια της Σκύρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή