Μονιμοποίηση τριμερούς με Σερβία, Βουλγαρία

Μονιμοποίηση τριμερούς με Σερβία, Βουλγαρία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονιμοποίηση της τριμερούς συνεργασίας τους κατά τα πρότυπα των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ επιδιώκουν Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία, όπως προέκυψε στη χθεσινή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη των ηγετών τους Αλέξη Τσίπρα, Μπόικο Μπορίσoφ και Αλεξάντερ Βούτσιτς. Ο κ. Βούτσιτς, μάλιστα, χαρακτήρισε πρότυπο ισχύος και αποτελεσματικής παρέμβασης υπέρ των μελών της στα ευρωπαϊκά δρώμενα την ομάδα Βίσεγκραντ τονίζοντας κάτι που επανέλαβε και ο κ. Μπορίσoφ. «Οι τρεις μαζί (σ.σ.: Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία) θα είμαστε όχι μόνον τρεις, αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Στις κοινές δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες στη συνάντησή τους συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της ΠΓΔΜ. Εν τω μεταξύ, η συνάντηση της Θεσσαλονίκης προκαλεί αντιδράσεις στα Σκόπια, όπου ΜΜΕ και πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το ότι η ΠΓΔΜ έμεινε εκτός της διαδικασίας. Σε δηλώσεις του ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νίκοφσκι ανέφερε ότι η τριμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη «μας γυρίζει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι ίδιες χώρες φιλοδοξούσαν να ορίσουν τη μοίρα της “Μακεδονίας” διαμοιράζοντάς την», ενώ υπό τον τίτλο «Φαγοπότι στη Θεσσαλονίκη, η “Μακεδονία” στο μενού», η εφημερίδα Nova Makedonija έγραψε: «Προκαλεί ανησυχία στη “μακεδονική” κοινή γνώμη, επειδή από τη συζήτηση για την περιφερειακή οικονομική συνεργασία μένει εκτός η “Μακεδονία”, που είναι η μοναδική χώρα που συνορεύει και με τις τρεις αυτές χώρες, αλλά και επειδή η νέα “μακεδονική” κυβέρνηση επιδεικνύει πιο ενεργή στάση σε σχέση με την αναθέρμανση των σχέσεων καλής γειτονίας και αφήνει την εντύπωση ότι είναι αφοσιωμένη στη δημιουργία συνθηκών για το κλείσιμο των ανοικτών θεμάτων με τις γειτονικές χώρες».

Επί της ουσίας, η Αθήνα γνωρίζει ότι ο Αύγουστος ίσως αποδειχθεί κρίσιμος για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει αποδεχθεί πρόσκληση του ομολόγου του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Αύγουστο θα μεταβεί στα Σκόπια για συνομιλίες.

Με τον Μάθιου Νίμιτς

Νωρίτερα, την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της παρουσίας του κ. Κοτζιά στο Κραν-Μοντανά για το Κυπριακό. Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια είχε διευκρινίσει ήδη τότε ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις ή αλλαγές». Στη συνάντηση αναμένεται, προφανώς, να επαναληφθούν οι πάγιες ελληνικές θέσεις για το ζήτημα και, επιπλέον, να επισημανθεί η ανάγκη να μη χαθεί η «δεύτερη ευκαιρία» για την ονοματολογική διαφορά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Στην Αθήνα αναγνωρίζουν την αλλαγή ύφους από τη νέα κυβέρνηση, ωστόσο αναμένουν κινήσεις καλής θέλησης που να αποδεικνύουν ότι ο αλυτρωτισμός ανήκει στο παρελθόν. Επ’ αυτού η Αθήνα φαίνεται να αναγνωρίζει ότι η κατεδάφιση των μνημείων «Σκόπια 2014» είναι δαπανηρή για την ΠΓΔΜ, ωστόσο αναφέρεται σε συμβολικού τύπου κινήσεις, όπως η μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή