Αλλαγή εκλογικού νόμου ζητεί εκ νέου το Ποτάμι

Αλλαγή εκλογικού νόμου ζητεί εκ νέου το Ποτάμι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου επανέφερε αιφνιδίως χθες το Ποτάμι, προκαλώντας μάλιστα και την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν σαφή θέση για τρεις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Η δε αφορμή για να θυμίσει ο κ. Στ. Θεοδωράκης ότι οι τροπολογίες του παραμένουν στο τραπέζι ήταν η χθεσινή προαναγγελία του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για να χορηγήσει για πρώτη φορά το δικαίωμα της ψήφου στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

«Ιδού η Ρόδος» σχολίασε σχετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς και σε ανάρτησή του στα social media επισύναψε όχι μόνον τη συγκεκριμένη τροπολογία που είχε καταθέσει το 2016 ο κ. Στ. Θεοδωράκης, αλλά και άλλες δύο που συνόδευαν τότε την πρόταση του Ποταμιού και αφορούσαν την αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος (δηλαδή αυτό που θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές).

Συγκεκριμένα, για την «άσκηση εκλογικού δικαιώματος στην αλλοδαπή», ο κ. Θεοδωράκης έχει προτείνει το δικαίωμα της ψήφου να χορηγηθεί σε όσους ομογενείς ή μετανάστες είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια. Και στο εξής να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στις κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές, όπως και να υπάρξει η δυνατότητα επιστολικής ή και ηλεκτρονικής ψήφου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Ποτάμι έχει προτείνει ενόψει των επόμενων εκλογών να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών και να αντικατασταθεί με μια αναλογική ενίσχυση του νικητή (να παίρνει μία έδρα για κάθε 2% –δηλαδή να λάβει π.χ. το πρώτο κόμμα 18 επιπλέον έδρες αν συγκεντρώσει 36%) όπως και να μπορεί να δοθεί αυτή η ενίσχυση και σε συνασπισμούς κομμάτων που θα προαποφασίσουν να διεκδικήσουν από κοινού την ψήφο στις εκλογές.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης είχε εισηγηθεί το δικαίωμα της ψήφου να επεκταθεί στους νέους που έχουν συμπληρώσει τα 17 τους χρόνια και όχι τα 16 όπως συνέβη με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα που θα εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες κάλπες πρέπει αυτή να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή