Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ – Προς Μόρφου το Μπαρμπαρός

Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ – Προς Μόρφου το Μπαρμπαρός

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τόνους ανεβάζει η Αγκυρα με αφορμή τις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν προχθές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου West Capella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός προσεγγίζει το πρωί της Παρασκευής την περιοχή της Μόρφου, σε μια προσπάθεια της Αγκυρας να δηλώσει παρούσα στην περιοχή, όπως γράφει η Καθημερινή Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη, Νίκου Στέλγια, το Μπαρμπαρός μετά από παραμονή περίπου δυο εβδομάδων στα τουρκικά παράλια, απέναντι από την Καρπασία, επιστρέφει στην περιοχή, ενώ πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα μεταδίδουν ότι μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της χώρας θα έλθει στην περιοχή με αποστολή να παρακολουθεί τις εργασίες στο τεμάχιο 11. 

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του διεμήνυσε εκ νέου ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της» και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε συντονισμό με την οποία, όπως αναφέρει, θα λάβει και τα απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει στις ελληνοκυπριακές ενέργειες. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, προσπάθησε – σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα –  να μην τροφοδοτήσει τους υψηλούς τόνους που συντηρούνται μέσω δημοσιευμάτων, κυρίως εκτός Κύπρου, ρίχνοντας τις προσδοκίες για τις ενεργειακές δυνατότητες του τεμαχίου 11.

Κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας 

Κλίμα αντιπαράθεσης έχει προκαλέσει μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας η διαρκής ρητορική αμφισβήτηση του δικαιώματος της Λευκωσίας να εκμεταλλευθεί τους ενεργειακούς πόρους της.

Σε μια ασυνήθιστα αιχμηρή τοποθέτηση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, προχώρησε σε έναν συνολικό σχολιασμό όσων έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, από το ναυάγιο στο Κραν-Μοντανά έως την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο, λέγοντας: «Θυμάμαι μια ρήση, την κρατώ πάντα στο μυαλό μου, που λέει ότι “ο αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας, δεν χρειάζεται να γαβγίζει”. Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε “γαβγίζουμε” πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Η δήλωση του κ. Τσίπρα ήλθε, πρακτικά, ως απάντηση στην επιθετική ρητορική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και χθες κατήγγειλε τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ ως «μονομερείς ενέργειες» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε πως η Τουρκία εργάζεται «για να προσδιορίσει τα μέτρα που θα λάβει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή