ΣΥΡΙΖΑ: Moυσείο στο Κιλελέρ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εδώ το υπουργείο κλείνει μουσεία γιατί δεν μπορεί να τα λειτουργήσει, γιατί δεν έχει έσοδα, δεν έχει το προσωπικό. Μπορείτε να ιδρύσετε ένα μουσείο καινούργιο;» αναρωτήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Χαρά Κεφαλίδου (Δημ. Συμπαράταξη), με αφορμή δήλωση της υπουργού Πολιτισμού λίγη ώρα νωρίτερα πως έκανε αποδεκτή τροπολογία δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Αννας Βαγενά και του κ. Ν. Παπαδόπουλου, για ίδρυση ενός νέου μουσείου «Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ» – ΕΜΑΚ Κιλελέρ.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία που είχε κατατεθεί μόλις το βράδυ (7.15 μ.μ.), συζητείτο με τη διαδικασία του επείγοντος. Με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες έγινε αποδεκτή η τροπολογία: είπε δυο λόγια η κ. Βαγενά, είπε και η υπουργός λακωνικά ότι την κάνει δεκτή, και αυτό ήταν. Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια με δήλωσή της εξέφραζε την ικανοποίησή της και –όπως φαίνεται από δημοσίευμα του «larissanet.gr»– έκανε λόγο για επικείμενες προσλήψεις: «Ενα τέτοιο μουσείο θα φέρει θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετική, γενικόλογη και ασαφώς ακοστολόγητη αναφορά, υπάρχει και στο κείμενο της τροπολογίας: «Με διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θεσπίζεται ο Οργανισμός του ΕΜΑΚ Κιλελέρ και καθορίζονται οι ειδικότερες αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης αυτού, η οργανωτική διάρθρωση και η στελέχωση των υπηρεσιών του, τα προσόντα και η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων προσωπικού του», σημειώνεται μεταξύ άλλων, ενώ γίνεται και λόγος για «αυτοχρηματοδότηση» ή και για πηγές εσόδων από επιχορηγήσεις-κονδύλια και από κρατικούς φορείς.

«Είναι πολύ ωραία να λαϊκίζουμε και να χαϊδεύουμε αυτιά. Ξέρετε, η Ελλάδα είναι μια μαρτυρική χώρα. Οπου και να κοιτάξει κανείς, μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες μουσεία, χιλιάδες πράγματα για να τιμήσει ανθρώπους που έχουν περάσει απ’ αυτόν τον τόπο. Θέλω εγώ, όμως, να ρωτήσω: Πέρα απ’ αυτήν την πραγματικά πολύ ωραία ιδέα και πέρα από την πολιτική που θέλουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν, υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας; Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας; Μιλάτε για αυτοχρηματοδότηση. Από πού τεκμαίρεται;» σχολίασε δίχως να λάβει απάντηση η κ. Κεφαλίδου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λάρισα, πάντως, «ξεχώρισε» στην κοινοβουλευτική διαδικασία εξαιτίας και ενός «θερμού φραστικού επεισοδίου» που είχε με τον κ. Γρ. Ψαριανό (Ποτάμι). Η αρχή έγινε με κάποιο σχόλιο που ακούστηκε να κάνει η κ. Βαγενά για όσα έλεγε ο ομιλητής από του βήματος:

Γρ. Ψαριανός: Δεν μπορώ να ακούω από κάτω διάφορους να λένε διάφορα πράγματα. Μπορούμε να μάθουμε γιατί αποσύρθηκε το προηγούμενο νομοσχέδιο; Θα μας απαντήσει κάποιος ευθέως;

Αννα Βαγενά: Εσείς θα μας πείτε γιατί ως συγκυβέρνηση δεν κάνατε τίποτε;

Γ.Ψ.: Και είστε εκατόν πενήντα τρεις και θα μείνετε εκατόν πενήντα τρεις, κόλαση να γίνει. Δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο. Διότι business as usual.

Α.Β.: Για πρόσεχε λίγο!

Γ.Ψ.: Οι προηγούμενοι «γερμανοτσολιάδες» που λεηλάτησαν τη χώρα έχαναν από καμιά δεκαριά, εικοσαριά, τριανταριά βουλευτές.

Α.Β.: Είσαι ανεξέλεγκτος πια! Δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

Γ.Ψ.: Εσείς τα κάνετε γαργάρα, κάνετε την πάπια και θα μείνετε εκατόν πενήντα τρεις μέχρι να πέσετε και οι εκατόν πενήντα τρεις.

Α.Β.: Δεν μπορείς να καταπιείς ότι ο παλιός σου σύντροφος έγινε πρωθυπουργός!

Γ.Ψ.: Ντροπή!

Α.Β.: Ντροπή δική σου! Ησουν στη συγκυβέρνηση.

Γ.Ψ.: Υπόγραψε τα μνημόνια και μετά μιλάμε.

Α.Β.: Δεν μπορείς να καταπιείς ότι δεν ήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έγινε κυβέρνηση. Αυτό σε τρώει.

Γ.Ψ.: Θα παίξετε τραγωδία σήμερα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή