Τρεις κρίσιμες αποχωρήσεις προσεχώς

Τρεις κρίσιμες αποχωρήσεις προσεχώς

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Iσως ελάχιστοι άνθρωποι να έχουν ταυτιστεί με το ελληνικό πρόγραμμα και να το γνωρίζουν σε κάθε του λεπτομέρεια όσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Euroworking group, Τ. Βίζερ και ο επικεφαλής της Κομισιόν για την Ελλάδα Ν. Κοστέλο. Και οι τρεις αυτοί πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομικής σκηνής αναμένεται να αποχωρήσουν πριν από τη λήξη του προγράμματος, αφήνοντας ένα κενό που ίσως να είναι αναντικατάστατο.

Ο άνθρωπος που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και οικονομία καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στις Βρυξέλλες δεν είναι άλλος από τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ, που βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής του Ewg από το 2009 και αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί τον Ιανουάριο του 2018. Εχοντας συνεργαστεί με εννιά υπουργούς Οικονομικών που έχουν αλλάξει από το 2010, έχει γνωρίσει όλο το φάσμα του νεότερου ελληνικού πολιτικού συστήματος. Οπως λέει, τα τελευταία εφτά χρόνια της επαγγελματικής του ζωής ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη χώρα μας. Δουλεύοντας πάντα στο παρασκήνιο και κρατώντας ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, θεωρείται ο βασικός αρχιτέκτονας των τριών προγραμμάτων διάσωσης της χώρας. «Είναι βασικός διαπραγματευτής μεταξύ όλων των πλευρών καταφέρνοντας συμβιβασμούς την τελευταία στιγμή, όταν όλοι είχαν χάσει την υπομονή ή την πίστη τους», λέει Ελληνας αξιωματούχος στην «Κ».

Πρωτοβουλία

Ανθρωπος με ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ περιγράφει τη δουλειά του «σαν ένα σύμβουλο γάμου μεταξύ δύο ή περισσότερων εταίρων –αν κάποιος αποδέχεται την πολυγαμία– που προσπαθεί να πετύχει μια κοινή κατανόηση των πραγμάτων και να διασφαλίσει τη συνέχεια της καθημερινότητας». Τον Φεβρουάριο του 2015 βλέποντας ότι η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, λίγο πριν λήξει το πρόγραμμα, είχε πάρει το αεροπλάνο για Αθήνα, υπό απόλυτη μυστικότητα και με δική του πρωτοβουλία, για να προειδοποιήσει το τότε οικονομικό επιτελείο για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν αν το πρόγραμμα έληγε στο τέλος του μήνα. «Είχε πάντα μία πολύ ισορροπημένη στάση, μιλούσε με όλες τις πλευρές και ήταν από τους πολύ λίγους που δεν έδινε λάθος εντυπώσεις ή προσδοκίες», λέει Eλληνας αξιωματούχος που είχε συνεργαστεί μαζί του.

Δεύτερη αποχώρηση που συζητείται το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως να είναι επιβεβαιωμένη, είναι αυτή του επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος για την Κομισιόν, Ν. Κοστέλο, κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Ο 49χρoνος ιρλανδικής καταγωγής Κοστέλο ανέλαβε το καλοκαίρι του 2014 τη θέση του επικεφαλής της Ε.Ε. στο ελληνικό πρόγραμμα όταν τα πράγματα με την Ελλάδα φαίνονταν «ήρεμα», η χώρα είχε βγει στις αγορές και κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την «τρικυμία» που ακολουθούσε.

Οι Ελληνες συνομιλητές του τον θυμούνται τους πρώτους μήνες ως έναν «ιδιαίτερα ενθουσιώδη αλλά και φιλόδοξο αξιωματούχο». Μετά έμπλεξε με τη μεγάλη περιπέτεια, που οδήγησε στο τρίτο πρόγραμμα. Παρόλο που θεωρείται ο πιο στενός σύμμαχος της χώρας από τους εκπροσώπους των θεσμών, έχοντας εντυπωσιακά λεπτομερή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, είναι παράλληλα ιδιαίτερα αυστηρός με την ελληνική κυβέρνηση, για έναν λόγο: δεν μπορούν να τον ξεγελάσουν οι συνομιλητές του, εκνευρίζοντάς τον. «Είναι ταυτόχρονα ο άρχοντας της λεπτομέρειας αλλά και της μεγάλης εικόνας» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», προσθέτοντας ότι ο κ. Κοστέλο «συνδυάζει την ιρλανδική πειθαρχία με τον ευρωπαϊσμό των Βρυξελλών».

Το στρες

Είναι πλέον τόσο συναισθηματικά δεμένος με το πρόγραμμα, που κάποιος μπορούσε να καταλάβει την πορεία των διαπραγματεύσεων από την ίδια του την εμφάνιση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η εξάντληση και το στρες δεν κρύβονταν στο πρόσωπό του, ενώ όταν η διαπραγμάτευση ομαλοποιείτο φαινόταν πολύ πιο ξεκούραστος και ήρεμος.

Μία από τις βασικές του εμμονές ήταν να βγάλει τα πολιτικά κριτήρια από τις προσλήψεις της δημόσιας διοίκησης. Δεν είχε διστάσει να στείλει επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, εκφράζοντας την αντίθεσή του για τροπολογία που άνοιγε τον δρόμο σε αξιολογήσεις διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τρόπο μη αξιοκρατικό, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Τέλος Αυγούστου μεγάλες είναι οι πιθανότητες να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να μην είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και να αποχωρήσει και από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Οταν ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2013, πολλοί τον είχαν κατηγορήσει ως «δορυφόρο» του Σόιμπλε. Είχε μία μάλλον αποστασιοποιημένη, απρόσωπη και δυσκοίλια στάση. «Ο Ντάισελμπλουμ επηρεάστηκε από την ελληνική κρίση πιο πολύ από κάθε Ευρωπαίο αξιωματούχο» λέει στην «Κ» Ελληνας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ο Ολλανδός πολιτικός κατέληξε κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια να είναι συναισθηματικός, και ιδιαίτερα αναμεμειγμένος.

Από τον Φεβρουάριο του 2015, που είχε βάλει σε δύο διαφορετικά δωμάτια τους Σόιμπλε και Βαρουφάκη για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα, είχε καταλάβει ότι μόνο με ανοικτή επικοινωνία με τον Α. Τσίπρα θα κατάφερνε να κλείσει τη συμφωνία της επέκτασης του προγράμματος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τού αναγνωρίζουν ότι, αν δεν είχε λήξει το δραματικό Eurogroup στις 11 Ιουλίου εκεί που το σχέδιο για προσωρινή έξοδο της χώρας υπήρχε πλέον σε χαρτί και οι συμμετέχοντες του Eurogroup είχαν παράλογα αιτήματα, τότε η τροπή των γεγονότων μπορεί να ήταν και πολύ διαφορετική. «Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε τρίτο πρόγραμμα και η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Τότε είχε κλείσει τη συνεδρίαση και με τον Βίζερ είχαν καθίσει μέχρι τα ξημερώματα για να γράψουν την πρόταση-προσχέδιο, στην οποία βασίστηκε τελικά η συμφωνία στις 13 Ιουλίου και η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή