«Μέτωπο» κατά των θεσμών από το Μαξίμου

«Μέτωπο» κατά των θεσμών από το Μαξίμου

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα θερμό μέτωπο, μεσούντος του καλοκαιριού, εξελίσσεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, η οποία κλιμακώνεται σε βαθμό που από πολλές πλευρές εκφράζονται ερωτήματα για τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις αλλά και ανησυχία για τη βλαπτική επίδραση του αρνητικού κλίματος στο κύρος των θεσμών.

Η σχέση της σημερινής κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη έχει περάσει από πολλά στάδια και κάθε άλλο παρά σχέση αρμονικής συμβίωσης μπορεί να χαρακτηρισθεί. Η κλιμάκωση της έντασης των τελευταίων εβδομάδων αντικατοπτρίζει τη σφοδρή ενόχληση της κυβερνητικής ηγεσίας για δικαστικές αποφάσεις, που, σύμφωνα με την άποψη που συμμερίζονται αρκετά κυβερνητικά στελέχη, δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να λειτουργήσει όπως θα επιθυμούσε για αποφάσεις που λειτουργούν έως και υπονομευτικά.

Καθόλου τυχαία δεν είναι, στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε «θεσμικά εμπόδια» τα οποία η κυβέρνηση θα υπερβεί, αναφορά που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και τον χώρο της Δικαιοσύνης. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει έντονη ενόχληση για συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με πολύ κεντρικές κυβερνητικές επιλογές και ζητήματα που η κυβερνητική ηγεσία επέλεξε να φέρει στο επίκεντρο της ασκούμενης πολιτικής, καθιστώντας τα «σημαίες» του κυβερνητικού αφηγήματος.

Οι άδειες

Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είναι το πρώτο από αυτά που προκάλεσαν μεγάλη κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, ενώ, εκ του αποτελέσματος, βρέθηκε εκτεθειμένος προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το κυβερνητικό αφήγημα περί αποκατάστασης της νομιμότητας στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο κατέρρευσε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις άδειες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και ακύρωσε τη διαδικασία που είχε προηγηθεί.

Ο κ. Τσίπρας, σε μια τοποθέτησή του που είχε επικριθεί ως προσπάθεια ευθείας παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης και προσπάθεια να υπαγορευθεί η απόφαση, είχε δηλώσει, στο πλαίσιο της συνέντευξης στη ΔΕΘ, ότι δεν δίνει καμία πιθανότητα να ακυρώσει το ΣτΕ τον διαγωνισμό. Η ετυμηγορία του ανωτάτου δικαστηρίου, ωστόσο, διέψευσε τις όποιες κυβερνητικές προσδοκίες και προκάλεσε μεγάλη ενόχληση, καθώς η κυβερνητική ηγεσία είχε επενδύσει στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών πάρα πολύ.

Οι δήμοι

Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων λειτούργησε ως αφετηρία στον τελευταίο κύκλο έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Η χρονική συγκυρία έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης από την απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων, τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αυτό που η κυβερνητική ηγεσία επιθυμούσε ήταν να εξαπολύσει επικοινωνιακή αντεπίθεση θετικής ατζέντας. Αντ’ αυτού, βρέθηκε αντιμέτωπη με τους σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους αλλά και με τη διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει στους συμβασιούχους όχι μόνο στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά ευρύτερα.

Ακολούθησε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομους τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους μετά την πάροδο πενταετίας. Κεντρικό ρόλο στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη διαδραματίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με, συνήθως, μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έσπευσε να υπερασπισθεί τον υπουργό του και να του δώσει πλήρη πολιτική κάλυψη στο μέτωπο που άνοιξε με τους ανώτατους δικαστικούς, οι τοποθετήσεις Πολάκη κάθε άλλο παρά μεμονωμένες και ανακόλουθες ως προς την κεντρική κυβερνητική τοποθέτηση στο εν λόγω ζήτημα μπορούν να θεωρηθούν.

Αλλωστε, και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προερχόμενος ο ίδιος από τον χώρο της Δικαιοσύνης, φρόντισε να δώσει επίσης τον τόνο της κυβερνητικής προσέγγισης, ανοίγοντας και αυτός μέτωπο με τους εισαγγελείς.

Τσουνάμι για την τοποθέτηση Θάνου

Η απόφαση να τοποθετηθεί η απελθούσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε θέση προϊσταμένης στο νομικό γραφείου του πρωθυπουργού, λίγες μόνον ημέρες μετά την αφυπηρέτησή της από την ηγεσία της Δικαιοσύνης, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον ίδιο τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει αναφέροντας ότι ουκ ολίγες φορές έχουν αξιοποιηθεί στο παρελθόν από την πολιτική ηγεσία πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, οι επικριτές της συγκεκριμένης απόφασης επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά αυτό γίνεται σε τόσο υψηλόβαθμο επίπεδο, καθώς και τον πολύ σύντομο χρόνο που μεσολάβησε για τη μεταπήδηση της κ. Θάνου στη νέα θέση της, παραπέμποντας σε συνειρμούς που μπορεί να προκληθούν αναφορικά με τη σχέση της με την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς υπήρξε η εκλεκτή του κ. Αλέξη Τσίπρα ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο πρωθυπουργός είχε επικριθεί για επιλεκτική προσέγγιση προς τον χώρο των ανώτατων δικαστικών και τον Οκτώβριο του 2016, όταν συναντήθηκε με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και είχε αναφερθεί στην προοπτική όχι μόνο να μην υπάρξουν περικοπές, αλλά και να δοθούν αυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή