Μπακογιάννη για Σκοπιανό: Άλλα λέει ο Κοτζιάς, άλλα ο Καμμένος

Μπακογιάννη για Σκοπιανό: Άλλα λέει ο Κοτζιάς, άλλα ο Καμμένος

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όταν εμφανίζεται μία κυβέρνηση, της οποίας το υπουργείο Εξωτερικών λέει άλλα και το υπουργείο Άμυνας λέει άλλα, αυτό είναι τεράστιο πολιτικό θέμα, είναι μείζον θέμα» δήλωσε η τομέαρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την πολιτική τοποθέτηση των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Πώς διαπραγματεύεται ο υπουργός; Πώς θα διαπραγματευτεί ο κ. Κοτζιάς όταν ο κ. Καμμένος λέει ακριβώς τα αντίθετα από τον κ. Κοτζιά;» διερωτήθηκε, εξηγώντας ότι η διαπραγματευτική της δύναμη, όταν η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών «ήταν η ενότητα της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας, η ενότητα της Βουλής».

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της απόφασης της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βουκουρέστι το 2008.

«Χειρίστηκα το θέμα παίρνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, την ονομαζόμενη ελληνική εθνική θέση για την επίλυση του Σκοπιανού. Αυτή η θέση ψηφίστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή, ξαναψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, από όλα τα κόμματα τότε -πλην του κ. Καρατζαφέρη και αυτό ήταν ένα τεράστιο διαπραγματευτικό ατού, σε μία εποχή που μας πίεζαν ασφυκτικά οι Αμερικάνοι και όλοι οι νατοϊκοί, να βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, με την ονομασία FYROM, όπως είχαν μπει σε όλα τα υπόλοιπα» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς εκείνη την εποχή ξέραμε ότι 180 αναγνωρίσεις είχαν υπάρξει -μεταξύ άλλων από την Αμερική και τη Ρωσία- με το όνομα Μακεδονία και ξέραμε ότι αν βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM θα καταλήγανε νέτα σκέτα Μακεδονία και το θέμα θα είχε κλείσει και θα είχαμε χάσει μία διπλωματική μάχη ετών. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα στο Βουκουρέστι δε δέχτηκε να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM. Τότε κερδίσαμε μία μάχη πάρα πολύ δύσκολη και σας διαβεβαιώ ότι επί έξι μήνες, δε νομίζω στη ζωή μου να έχω δουλέψει περισσότερο».

Mείωση δαπανών για μείωση φορολογίας

«Πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία και ταυτόχρονα να κάνουμε ουσιαστική λιτότητα στις δαπάνες του κράτους» δήλωσε η τομέαρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους. Πρέπει να αυξήσουμε την πίτα και για να αυξήσουμε την πίτα πρέπει να αυξήσουμε την ανάπτυξη» είπε εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «αν η φορολογία σταθεροποιηθεί και μειωθεί, εάν οι εισφορές σταθεροποιηθούν και μειωθούν, η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα». Σημείωσε, ωστόσο, «για να γυρίσει η χώρα σελίδα θα πρέπει να έχει μία κυβέρνηση που να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει π.χ. τις αποκρατικοποιήσεις και να μη διατυμπανίζει ότι θα κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ, ότι ξαναγυρίζουμε στις κρατικοποιήσεις».

Η κ. Μπακογιάννη καταλόγισε στην κυβέρνηση μαζική επίθεση στους θεσμούς της χώρας και ιδιαίτερα στη Δικαιοσύνη. «Όλες οι κυβερνήσεις είχαν προβλήματα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καμία δεν ήταν ευτυχής με πολλές αποφάσεις. Δεν υπήρξε ποτέ στην ελληνική ιστορία της μεταπολίτευσης περίπτωση κυβέρνησης να κάνει τέτοια μαζική επίθεση στους θεσμούς και να θεωρούνται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θεσμικά εμπόδια από τον Έλληνα πρωθυπουργό» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι μείζον λάθος. Οι δημοκρατίες λειτουργούν πάντοτε με αντίβαρα. Αντίβαρο είναι η Δικαιοσύνη. Το ΣτΕ εφευρέθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να προστατεύσει τον πολίτη έναντι της αυθαιρεσίας των κυβερνήσεων και του κράτους. Είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη».

«Ο Κώστας Καραμανλής ήταν απόλυτος σε αυτό το θέμα και κερδίσαμε την υποστήριξη έξι Ευρωπαίων πρωθυπουργών, οι οποίοι μας υποστήριξαν σε αυτή τη θέση και έτσι η απόφαση του ΝΑΤΟ, είναι μία απόφαση η οποία λέει ότι αν δε λυθεί το θέμα του ονόματος, τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το μεγάλο κεκτημένο του Βουκουρεστίου» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή