«Ευκαιρίες» για λύση στο Σκοπιανό, σύμφωνα με Νίμιτς

«Ευκαιρίες» για λύση στο Σκοπιανό, σύμφωνα με Νίμιτς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ευκαιρίες» για επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με την ονοματολογική διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και «πιθανές λύσεις» εντοπίζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος. Αλλά θα βάλω τα δυνατά μου, ώστε να ενεργοποιήσω ξανά σοβαρές συζητήσεις και να αναζητήσω πιθανές λύσεις. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Νίμιτς είχε βρεθεί και στα Σκόπια, ωστόσο η συνάντηση με τον κ. Κοτζιά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της παραμονής του Ελληνα ΥΠΕΞ στο Κραν-Μοντανά, με αφορμή τις συζητήσεις για το Κυπριακό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον κ. Νίμιτς να παραμείνουν σε επαφή «και να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση λύσης». Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς «σοβαρή και ενδιαφέρουσα». Επανέλαβε ότι επικοινωνιακά, από την πλευρά των Σκοπίων, υπάρχουν ενδείξεις καλής θέλησης, οι οποίες όμως θα πρέπει να μεταφερθούν και στο ουσιαστικό πεδίο. Ενα από τα –δίχως οικονομικό κόστος– παραδείγματα κινήσεων καλής θέλησης που περιγράφονται από την Αθήνα είναι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων (από «Μέγας Αλέξανδρος»).

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η χθεσινή, πρώτη συνάντηση μετά καιρό, ανάμεσα στον κ. Κοτζιά και τον κ. Νίμιτς, κινήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα. Και προσέθεταν ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, πιθανές εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα αναμένονται από το φθινόπωρο. Ενδιάμεσα, κρίσιμης σημασίας είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Κοτζιάς μέσα στον Αύγουστο στα Σκόπια, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που του είχε απευθύνει τον Ιούνιο στην Αθήνα ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το χρονικό όριο που έθεσε ο κ. Νίμιτς κατά τις χθεσινές δηλώσεις του μπορεί να αποδειχθεί σχετικά ελαστικό και συνδέεται απολύτως και με την εκ νέου ενεργοποίηση των προσπαθειών για σταθεροποίηση στα Βαλκάνια από τους Αμερικανούς αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως αυτή τη στιγμή τα Σκόπια έχουν προτείνει είσοδο στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία (ΠΓΔΜ), κάτι το οποίο η Αθήνα δεν δέχεται. Για τις πιθανότητες μετακίνησης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ από τη συγκεκριμένη θέση υπάρχουν αρκετές, αντικρουόμενες απόψεις, κυρίως λόγω της εσωτερικής κατάστασης, που –παρά την αποπομπή και καταδίκη Γκρούεφσκι– παραμένει ρευστή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή