ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλαπλά μηνύματα Παυλόπουλου προς Τουρκία από τη νήσο Παναγιά

pavlopoulos_panagia

Στην σκιά των συνεχών προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας όπου συνεχίστηκαν και σήμερα με υπερπτήσεις κατά τη μετάβαση του Προκόπη Παυλόπουλου στη Νήσο Παναγιά, ο ΠτΔ εξέφωνησε λόγο προς το προσωπικό του ακριτικού φυλακίου της Παναγίας. 

Ο κ. Παυλόπουλος αφού εξήρε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την γενναιότητα του, η οποία όπως είπε εντοπίζεται και στο γεγονός ότι δεν προκαλούν, έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς την Τουρκία. Μηνύματα τόσο φιλίας και ειρήνης όσο και τήρησης των κανόνων και σαφούς αποφασιστικότητας από την ελληνική πλευρά.

Η ομιλία του ΠτΔ:

Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά, σ’αυτή ακριβώς την πορεία από την Σύμη μέχρι εδώ, ότι είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Τόπου. Κορυφώνεται αυτή η πορεία εδώ, στην Παναγιά, το σημείο στο οποίο χτυπά η καρδιά των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Εδώ είναι ένα όριο στο οποίο η Ευρώπη, και φυσικά η Ελλάδα, στέλνει στην Τουρκία το διαχρονικό μήνυμα που στέλνουμε πάντοτε: Επιζητούμε την ειρήνη. Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Επιζητούμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αλλά οι προϋποθέσεις είναι πάντοτε συγκεκριμένες και δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Και οι προϋποθέσεις σημαίνουν ότι η Τουρκία σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ένα δίκαιο το οποίο δεν επιτρέπει καμία αμφισβήτηση, το οποίο εξαφανίζει τις γκρίζες ζώνες. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν. Αυτά τα σύνορα τα φυλάτε εσείς, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι στρατιώτες. Υπερασπίζεσθε την κυριαρχία, το έδαφος και τα σύνορα της Ελλάδας, την κυριαρχία, το έδαφος και τα σύνορα της Ευρώπης. Και τα υπερασπίζεσθε με γενναιότητα, όπως ταιριάζει στον Έλληνα και τον Ευρωπαίο στρατιώτη. Και το έχει αποδείξει στην Ιστορία.

Και γενναιότητα σημαίνει ότι επιδιώκω την ειρήνη, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω και την ζωή μου για να υπερασπισθώ τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία. Η γενναιότητα δε δεν συμβιβάζεται με προκλήσεις. Ο γενναίος στρατιώτης δεν προκαλεί και δη αναιτίως. Γι’αυτό είσθε γενναίοι. Γιατί δεν προκαλείτε. Η πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Και εσείς δεν είσθε ούτε μικροί ούτε ανασφαλείς. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα κάποιοι. Τουλάχιστον θα τους είναι χρήσιμο για την πορεία που πρέπει να διαγράψουν στο μέλλον. Γιατί, όπως είπα, ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός. Αλλά κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι και εσείς το αποδεικνύετε. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς. Να έχετε δύναμη και να είσθε υπερήφανοι γι’αυτή την μεγάλη αποστολή την οποία επιτελείτε.-