Oι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για τον ισχυρό σεισμό στην Κω

Oι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για τον ισχυρό σεισμό στην Κω

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμπαράσταση τους στους κατοίκους της Κω για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως «η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα», επισημαίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Λέσβου (στην Κω, δηλαδή, είναι πολύ καλύτερη). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης, καθώς από τις 4 το πρωί, οι υπουργοί Νίκος Τόσκας, Χρήστος Σπίρτζης και Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν ήδη στο νησί. Μιλώντας στη συνέχεια στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους τρεις υπουργούς, όντας σε διαρκή ενημέρωση για την κατάσταση.  Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε επίσης, εκ μέρους της κυβέρνησης, τη θλίψη για τον θάνατο των δύο ανθρώπων και ευχήθηκε «περαστικά» στους τραυματίες.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής για τη διαχείριση της κατάστασης και ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα φθάσει στο νησί κλιμάκιο λιμενολόγων, από το υπουργείο Υποδομών, για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στο λιμάνι όπου παρουσιάζονται και οι κύριες ζημιές από τον σεισμό. Οι λιμενολόγοι, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, θα εξετάσουν την κατάσταση για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε επαναλειτουργία του λιμανιού και αν αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν θα υπάρξει εναλλακτική λύση, για μεταφορά του κέντρου του λιμανιού σε άλλο σημείο. Επισήμανε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά, οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και στα κτίρια.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωση του τόνισε πως πως η σκέψη όλων είναι στην Κω και στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στους τραυματίες και σε όλους όσοι επλήγησαν από τον σεισμό.

«Απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να επουλωθούν άμεσα οι πληγές. Ήδη κλιμάκιο της ΝΔ μεταβαίνει στην περιοχή. Και στο πλαίσιο αυτό, θεώρησα αυτονόητη υποχρέωσή μου να ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής την αναβολή της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον κ. Καμμένο», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Με κοινοποίηση του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε ότι «η σκέψη μας είναι στους νησιώτες μας στην Κω και τα άλλα νησιά», υπογραμμίζοντας πως ελπίζει «το κράτος να ανταποκριθεί και να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά». 

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Κω, Γιώργο Κυρίτση, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της, αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκφράζοντας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Με τον δήμαρχο του νησιού επικοινώνησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα του σεισμού και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Ο κ.Παυλόπουλος ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και ιδίως για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λιμάνι και στον Μητροπολιτικό Ναό.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον κ. Κυρίτση ότι οι υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, βεβαίως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βρίσκονται στην διάθεσή του καθώς και στη διάθεση των αρμόδιων.

Τα συλλυπητήρια του για τους δύο νεκρούς του σεισμού εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως «είμαστε όλοι στο πλευρό των κατοίκων της Κω, που δοκιμάζονται από τον σεισμό». 

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου δήλωσε πως «αυτές τις στιγμές η σκέψη όλων μας είναι στους κατοίκους της Κω και στους χιλιάδες επισκέπτες της, που αναστατώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό», τονίζοντας πως «εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο χαμό των δύο συνανθρώπων μας και ευχόμαστε στους τραυματίες ανάρρωση το ταχύτερο δυνατό» και ταυτόχρονα εκφράζοντας την προσδοκία ότι «με την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και την απαράμιλλη ψυχραιμία που επέδειξαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κω θα υπάρξει γρήγορα αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στο νησί».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή