Aποδόμηση της εικόνας Τσίπρα από Ν.Δ.

Aποδόμηση της εικόνας Τσίπρα από Ν.Δ.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του φονικού σεισμού στην Κω, που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο αίτημα αναβολής της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που αφορά τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου, στη Νέα Δημοκρατία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους.

Χαρακτηριστική της αντίληψης που κυριαρχεί πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η φράση πως «κεντρικό βαρίδι για τη χώρα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», με την οποία στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. σχολιάζουν όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας ζωής, προκαλώντας «θεσμικές βλάβες» στη χώρα.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το θέμα της Δικαιοσύνης, για το οποίο υπάρχει εδραιωμένη πλέον η πεποίθηση πως πίσω από τις συνεχείς επιθέσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών εναντίον του βασικού αυτού πυλώνα της δημοκρατίας επιχειρείται συντονισμένη προσπάθεια να υπεκφύγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας και να μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης σε χώρους που θεωρούνται πιο προνομιακοί για εκείνον, καθώς έχουν το στοιχείο της –ψευδεπίγραφης ωστόσο– «επαναστατικότητας».

Δεν είναι, άλλωστε, μόνον η Δικαιοσύνη. Η τακτική της «δημιουργίας εχθρών», με επιθέσεις τόσο στα ΜΜΕ όσο και στις ανεξάρτητες αρχές, σχηματίζει ένα «παζλ» με σαφή επικοινωνιακό στόχο, που δεν είναι άλλος από την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία. Στην ίδια επιδίωξη, η αξιωματική αντιπολίτευση εντάσσει και την κυβερνητική πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ν.Δ. καταγγέλλει πως, με την εν λόγω πρωτοβουλία, επανέρχεται το καθεστώς αυξημένης προστασίας επίορκων λειτουργών, που έχει καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα.

Ενορχηστρωτή της ευρύτερης αυτής στρατηγικής η ηγεσία της Ν.Δ. θεωρεί προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, έχοντας την πεποίθηση πως όλα εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό για… μόνιμη αλλαγή ατζέντας από τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν τη χώρα. Δεν είναι παράλογο, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, καθώς ο πρωθυπουργός σε μια σειρά κομβικών θεμάτων –όπως είναι η ρύθμιση του χρέους– έχει περάσει κάτω από τον πήχυ που ο ίδιος είχε βάλει.

Για του λόγου το αληθές, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και καταγράφει τη ραγδαία επιδείνωση της βιωσιμότητάς του από τις αρχές του 2015, επιβεβαιώνοντας το κόστος που συσσωρεύτηκε στη χώρα κατά το διάστημα αυτό. Το γεγονός επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, αποδίδοντάς το στην «ανευθυνότητα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης».

Σε αντιδιαστολή όλων των παραπάνω και της επίμονης επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου, η Ν.Δ. θα συνεχίσει να επενδύει και το επόμενο διάστημα στην «πραγματική ζωή», όπως υπογραμμίζουν πηγές της Πειραιώς. Προτεραιότητα είναι η επαφή με κοινωνικές ομάδες και πολίτες, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις κομματικές εκδηλώσεις. Τακτική, που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μέχρι τώρα αποδίδει καρπούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή