Αναβολή συζήτησης για Καμμένο

Αναβολή συζήτησης για Καμμένο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δραματικές επιπτώσεις του σεισμού στην Κω και το «βαρύ νομοθετικό έργο» των επομένων ημερών οδήγησαν σε επαναπροσδιορισμό για τον Σεπτέμβριο της προγραμματισθείσας για χθες διαδικασίας συζήτησης και λήψης απόφασης της Βουλής επί της προτάσεων της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με αντικείμενο τη διερεύνηση της υπόθεσης των επικοινωνιών που αποκαλύφθηκε ότι είχε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας με ισοβίτη, έγκλειστο για ναρκωτικά.

«Σήμερα η σκέψη είναι στην Κω. Στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στους τραυματίες και σε όλους όσοι επλήγησαν από τον σεισμό. Στο πλαίσιο αυτό, θεώρησα αυτονόητη υποχρέωσή μου να ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής την αναβολή της συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον κ. Καμμένο», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Ν. Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια ανακοίνωσε την απόφασή του για την αναβολή της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ ελήφθη η απόφαση αυτή και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Κω εξακολουθούσε να παραμένει ιδιαιτέρως κρίσιμη, ο κ. Π.Καμμένος επικοινώνησε με τον κ. Βούτση και ζήτησε να προσδιοριστεί η έναρξη της διαδικασίας το μεσημέρι της χθεσινής ημέρας – και ας διαρκούσε έως αργά το βράδυ– με την αιτιολογία ότι είναι προγραμματισμένη η αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες μεθαύριο Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στη Ν.Δ., αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση ακριβώς λόγω της κατάστασης που είχε προκληθεί εξαιτίας του μεγάλου σεισμού. Ομως, ακόμα και εάν ήταν στην Ελλάδα από εβδομάδα ο κ. Καμμένος, ο προγραμματισμός της συζήτησης για την Εξεταστική δεν θα μπορούσε να γίνει έως τις αρχές Αυγούστου, οπότε και θα αρχίσουν οι ολιγοήμερες θερινές διακοπές της εθνικής αντιπροσωπείας, δεδομένου ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί πυκνές συνεδριάσεις νομοθετικού έργου ή και άλλες διαδικασίες (όπως η συνέχιση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία).

Τούτων δοθέντων, η συζήτηση επί της συγκεκριμένης προτάσεως της Ν.Δ. θα γίνει το διάστημα μετά τις 28 Αυγούστου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει εκ νέου η Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι επίσης για τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκε να κληθεί, κατόπιν αιτήματος σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αντικείμενο ακριβώς την ενημέρωση των μελών της για το ίδιο ζήτημα. Αν και η αντιπολίτευση διαδοχικά, διά των κ. Σπ. Λυκούδη (Ποτάμι), Ευ. Βενιζέλου (Δημ. Συμπαράταξη) και Ι. Τραγάκη (και άλλων βουλευτών της Ν.Δ.), είχε ζητήσει την άμεση κλήση του προέδρου των ΑΝΕΛ στην επιτροπή, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επιχείρησε και πέτυχε την προαναφερθείσα χρονική αναβολή για τις αρχές του φθινοπώρου, προκαλώντας αντιδράσεις και σχόλια περί προσπάθειας «προστασίας» του κ. Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι τόσο όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνεδριάσεις της Βουλής, από τοποθετήσεις σειράς στελεχών της δικομματικής πλειοψηφίας, καθώς και από την απόφαση που, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης σε συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνώσα πλειοψηφία τάσσεται κατά της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον συγκυβερνήτη.

Την προσεχή εβδομάδα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Αναβάλλεται για μία εβδομάδα η προγραμματισμένη για χθες και σήμερα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση για τη νέα ημερομηνία θα εκδοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και προεξοφλείται ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο, 28 και 29 Ιουλίου. Αν και δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις για την αιτία της αναβολής από την Κουμουνδούρου, η αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής συνδέεται με τον σεισμό στην Κω που οδήγησε σε δύο θανάτους και εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός παραμένει ίδιος και για την επόμενη εβδομάδα. Θα κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός, ενώ θα ζητηθεί και από τους βουλευτές να παραστούν στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Οπως ήταν προγραμματισμένο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει την εισήγησή του στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής κατά την πρώτη ημέρα, και την επομένη θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής στο ξενοδοχείου όπου είθισται να διεκπεραιώνονται, στην πλατεία του Μεταξουργείου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί σε πανηγυρικούς τόνους για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, κάτι που εν πολλοίς εξηγεί και γιατί η χθεσινή ομιλία αναβλήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή