Μήνυμα προς Αγκυρα μέσω της κ. Μογκερίνι

Μήνυμα προς Αγκυρα μέσω της κ. Μογκερίνι

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από τη λύση του Κυπριακού και τον τερματισμό της παραβατικής στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προς τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, η οποία χθες επισκέφθηκε την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η πρωθυπουργική παρατήρηση σημειώθηκε στο πλαίσιο των συνομιλιών για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την ανάγκη αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τη σύλληψη μελών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως η σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας με τον διάλογο για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο αναγκαία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν.

Μετά την αρκετά εκτενή συζήτησή της με τον κ. Τσίπρα, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, με τον οποίο, μάλιστα, γευμάτισαν το μεσημέρι, συζητώντας σε βάθος ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Τουρκία αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια. Η κ. Μογκερίνι περιέγραψε τα Βαλκάνια ως μια από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες. «Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες που πρόκειται να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες», είπε η κ. Μογκερίνι τόσο ως προς το ζήτημα της ονοματολογικής διαφοράς μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων όσο και ως προς τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Η κ. Μογκερίνι αναφέρθηκε, επίσης, στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά λέγοντας ότι από την παρουσία της εκεί σχημάτισε την πεποίθηση ότι «υπάρχει επαρκής ουσία για να συνεχιστεί η διαδικασία, όταν θα είναι κατάλληλες οι πολιτικές συνθήκες». Επί τούτου, η κ. Μογκερίνι επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ε.Ε. «Δεν έχουμε τυπικά κεκτημένο ασφάλειας αλλά υπάρχει συνεννόηση για το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι, τι είναι βιώσιμο και τι δεν είναι για να ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αυτό κατέστη απόλυτα σαφές στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και διμερώς και στη διάρκεια της συνάντησης», επισήμανε η κ. Μογκερίνι. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. έκανε σαφή νύξη για τη σημασία που έχει για τη διαμορφούμενη κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρώπης η Ελλάδα. Επίσης, ετάχθη υπέρ της ταχύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Οι μεγάλες και οι μικρές χώρες, όπως λέω, δεν υπάρχουν στην Ε.Ε. Είναι χώρες που έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι μεγάλες, όλες είναι μεσαίου μεγέθους. Είμαστε μεγάλοι όμως όταν κινούμαστε μαζί και αυτό συνεισφέρει πάρα πολύ στη διαμόρφωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής. Τη στιγμή αυτή στην ιστορία μας, αυτό είναι περισσότερο απαραίτητο παρά ποτέ», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική της Κομισιόν για ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». Ανέφερε, επίσης, ότι «τείνουμε χέρι βοήθειας πάντα, όπως και όπου μας ζητηθεί, από την Αλβανία για την ικανοποίηση των πέντε κριτηρίων που έχει θέσει το συμβούλιο των υπουργών μας και στηρίζουμε επίσης την πορεία της βόρειας φιλικής γείτονός μας, της ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση –και ελπίζουμε αυτή η προϋπόθεση να είναι πιο εύκολη σήμερα απ’ ό,τι χθες– της λύσης του ονοματολογικού». Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα «έχει μόνο να κερδίσει» από μια «Τουρκία που είναι σε ευρωπαϊκό δρόμο». Και υπογράμμισε ότι τα δικαιώματα παρέμβασης και τα στρατεύματα κατοχής που διατηρεί η Τουρκία στην Κύπρο συνιστούν φαινόμενο άλλης εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή