Μήνυμα Παυλόπουλου για τη Δικαιοσύνη

Μήνυμα Παυλόπουλου για τη Δικαιοσύνη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με προφανή στόχο τη μείωση της έντασης και των υψηλών τόνων που έχουν επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες, έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το μήνυμά του που ανέγνωσε χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «μόνο υπό καθεστώς Δημοκρατίας και διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος». Αφού αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να διέπουν τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, ανέφερε εν συνεχεία ότι για τη δικαστική εξουσία σημαίνει «την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο».

Η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου ήρθε σε μια ημέρα κατά την οποία στελέχη της κυβέρνησης είχαν εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση στη Δικαιοσύνη, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και την ηχηρή παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου. «Υπάρχουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι αξιολογήσεις της Δικαιοσύνης δεν είναι υπεράνω κριτικής», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, για να επανέλθει λίγο αργότερα με την επισήμανση ότι «ανακοινώσεις σαν την τελευταία της Ενωσης Δικαστών μοναχά  καταρρακώνουν  το κύρος της».

Σε ανάλογο οξύ τόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε σε «ορισμένους λειτουργούς της Δικαιοσύνης», περιγράφοντάς τους ως «συνηγόρους» του πρώην υπουργού και στελέχους της Ν.Δ. Χαρ. Αθανασίου, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, επίσης, ανοίξει βεντέτα. «Είναι επικίνδυνο», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, «το ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα επαγγελματικό σωματείο, παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Με μια μνημειώδη ανακοίνωση χρίστηκε αυτόκλητη συνήγορος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπου Αθανασίου, με αφορμή τις καταγγελίες για χαριστικές αποφυλακίσεις εμπόρων κοκαΐνης και καταχραστών του Δημοσίου επί των ημερών του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, υποστήριξε ότι όσοι εκδίδουν ανακοινώσεις αποτελούν μειοψηφία, καθώς «το δικαστικό σώμα δεν αποτελείται μονάχα από συνοδοιπόρους της Νέας Δημοκρατίας και των κ. Μητσοτάκη και Αθανασίου, αλλά και από δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και τους όρκους τους».

Πρόσκληση

Ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος απηύθυνε, επίσης, πρόσκληση (Real FM) στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά για μαθήματα Δημοκρατίας». Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι μέρος των αντιδράσεων των τελευταίων ημερών εντάσσεται στην προσπάθεια ακύρωσης αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης.

«Οφείλουν, λοιπόν, όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση στη μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας και απαγκίστρωσης από πρακτικές που απαξιώνουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών», είπε ενδεικτικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή