ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Οργιάζουν οι φήμες για το Βαρώσι

Κύπρος: Οργιάζουν οι φήμες για το Βαρώσι

Τις τελευταίες ώρες οι φήμες και οι θεωρίες για το Βαρώσι διαδέχονται η μια την άλλη με γοργό ρυθμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα και την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, η Τουρκία μελετά διάφορα σενάρια για το μέλλον του Βαρωσιού.

Πηγές που διατηρούν στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου είναι πλέον θέμα χρόνου.Τα τουρκικά σενάρια προβλέπουν το άνοιγμα της κλειστής πόλης υπό τ/κ διοίκηση.

Το εν λόγω σχέδιο έχει την υποστήριξη της τ/κ Δεξιάς και του Κόμματος του Λαού του Κουντρέτ Όζερσαϊ. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της "Κ", οι αρμόδιες “αρχές” της ΤΔΒΚ έχουν λάβει το πράσινο φως για να βολιδοσκοπήσουν όλες τις προθέσεις και τα σενάρια για την κλειστή πόλη. Επίσης η τουρκική πλευρά φαίνεται να μελετά το οικονομικό σκέλος του όλου εγχειρήματος που αφορά το ενδεχόμενο της επιστροφής, όλων ή μερικών εκ των χιλιάδων νομίμων κατοίκων του Βαρωσιού. 

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η τ/κ Δεξιά αντιμετωπίζει το εν λόγω σχέδιο θετικά. Συγκεκριμένα οι εθνικιστικές παρατάξεις της τ/κ κοινότητας θεωρούν ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για το άνοιγμα του Βαρωσιού, μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να παρέχει περιθώρια ανάσας στην τ/κ οικονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κόμμα του Λαού, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία, προσεγγίζει θετικά την όλη εξέλιξη. Άλλωστε ο ηγέτης του κόμματος, Κουντρέτ Όζεσαϊ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την άποψή του για το άμεσο άνοιγμα της πόλης υπό τ/κ διοίκηση.