Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου Παππά εξετάζει η ΕΙΤΗΣΕΕ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου Παππά εξετάζει η ΕΙΤΗΣΕΕ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν τα μέλη της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), εφόσον ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο το σχετικό με τo ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου. Επίσης, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών, οι οποίοι χθες συναντήθηκαν με το προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παρουσίασαν τις θέσεις τους σχετικά με τον νέο διαγωνισμό που προετοιμάζεται για την αδειοδότηση.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το προεδρείο της ΕΙΤΗΣΕΕ, είναι κάθετα αντίθετο στη δημιουργία του προτεινόμενου συστήματος από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Ενωσης, Στρατή Λιαρέλλη, εφόσον το ν/σ ψηφιστεί ως έχει, με την πρώτη διοικητική πράξη που θα υπογραφεί, θα κατατεθεί αίτηση ακύρωσης λόγω αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ. «Εχουμε τρεις επιλογές», είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου. «Ή θα κλείσουμε (ως επιχείρηση) ή θα κάνουμε αντάρτικο ή θα προσφύγουμε (στο ΣτΕ). Επιλέγουμε», κατέληξε, «στην τρίτη επιλογή».

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΙΤΗΣΕΕ, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου, εκτός από αντισυνταγματικό, είναι στην πράξη ανεφάρμοστο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Πάνο Κυριακόπουλο, ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να υλοποιηθεί. «Ξέρετε κάποιο σύστημα πληροφορικής που ανέπτυξε το δημόσιο μέσα σε ένα έτος;», αναρωτήθηκε. Ο ίδιος σημείωσε ότι όλοι οι ειδικοί της αγοράς που ρωτήθηκαν, βεβαίωσαν ότι το σύστημα θα απαιτήσει τουλάχιστον τρία χρόνια υλοποίησης, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ενώ επιπλέον δεν υφίστανται οι προδιαγραφές του. Τέλος, σημείωσε ότι κανένας ιδιώτης δεν θα θελήσει να το αναπτύξει με δικά του κεφάλαια, με δεδομένο τις νομικές διενέξεις που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των καναλιών, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών κατέθεσαν στο ΕΣΡ ένα σχέδιο που διέπεται από πέντε βασικές αρχές, οι οποίες δεν θα πρέπει να παραβιαστούν:

1. Η αγορά να προσεγγιστεί ενιαία και όχι αποσπασματικά (π.χ. άδειες γενικού, θεματικού κ.λπ. ενδιαφέροντος).

2. Οι επενδυτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων τον τελικό αριθμό τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν στη διάρκεια ισχύος των.

3. Επικαιροποιημένες μελέτες να ορίσουν το ύψος της τιμής εκκίνησης της κάθε άδειας. Στο σημείο αυτό, η ΕΙΤΗΣΕΕ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του περασμένου Αυγούστου.

4. Ο έλεγχος του πόθεν έσχες σε όσους συμμετάσχουν να γίνει πριν και όχι μετά τον διαγωνισμό, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, στον προηγούμενο διαγωνισμό κάποιοι ανέβαζαν το τίμημα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

5. Το σύστημα που θα αξιοποιηθεί πρέπει να είναι αξιόπιστο και πιστοποιημένο, καθώς το σύστημα στο οποίο έγινε ο προηγούμενος διαγωνισμός ήταν διάτρητο.

Τέλος, τα στελέχη της ΕΙΤΗΣΕΕ ανέφεραν ότι εξετάζεται η υποβολή αγωγής αποζημίωσης στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του προηγούμενου διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον κ. Λιαρέλλη, ακόμη και οι φυλακισμένοι είχαν περισσότερα δικαιώματα απ’ όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή