Βενιζελος: «Εξοδος στις αγορές με όρους χειρότερους από το 2014»

Βενιζελος: «Εξοδος στις αγορές με όρους χειρότερους από το 2014»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όρους χειρότερους από εκείνους που υπήρχαν την άνοιξη του 2014 επανήλθε η Ελλάδα στις αγορές, σύμφωνα με όσα είπε σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τώρα, λοιπόν, κάποιοι πανηγυρίζουν λέγοντας, έχουμε μία απόδοση λίγα ποσοστά, λίγα δέκατα φθηνότερη, αντί για 4,95% έχουμε 4,625%, θρίαμβος. Δεν είναι δυστυχώς έτσι, γιατί η Ευρωζώνη συνολικά, με κριτήριο τη Γερμανία που είναι η βάση υπολογισμού των αποδόσεων έχει πάει πολύ παρακάτω. Δανείζονται όλες οι χώρες πολύ φθηνότερα», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο υπολογισμός γίνεται με βάση το γερμανικό πενταετές ομόλογο, το οποίο το 2014 είχε αποδόσεις +0,6, τώρα έχει -0,2. «Αν, λοιπόν, υπολογίσεις», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «πόσο καλύτερη είναι η βάση της Γερμανίας τώρα, βλέπεις ότι το spread με το οποίο δανειζόμαστε εμείς το 2017 είναι 481 μονάδες βάσης, ενώ το 2014 ήταν 435 μονάδες βάσης, άρα έχουμε επιδείνωση, έχουμε σχετικά ακριβότερο κόστος δανεισμού».

Ο κ. Βενιζέλος άφησε, επίσης, αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο της ανώτατης εκπαίδευσης. Αναφερόμενος σε όσα λέει στο τελευταίο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως απλά αποκαλύπτει «ότι περάσαμε ξυστά από την απόλυτη καταστροφή». Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την πρόταση που του είχε κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Οκτώβριο του 2011 για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, την οποία και είχε αποκρούσει.

«Η ιστορία του δημοψηφίσματος εάν δεν σταματήσει θα συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος και πρέπει να υπάρξει αντίδραση, η οποία να είναι και επιστημονική και θεσμική και πολιτική», είπε ο κ. Βενιζέλος για τη συζήτηση περί της αναθεώρησης του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή