ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράνια Αντωνοπούλου: «H αύξηση της απασχόλησης είναι γεγονός»

sunet1-thumb-large

Με αφορμή τα στοιχεία της oικονομικής ανάλυσης της Εθνικής τράπεζας, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου δήλωσε με ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter πως η αύξηση της απασχόλησης είναι γεγονός, λόγω της «διαπιστωμένης βελτίωσης των οικονομικών δεικτών». Επιπλέον, έκανε λόγο για νέο πλήγμα στο αφήγημα της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ για την πορεία της οικονομία.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Το τελευταίο δελτίο Μακροοικονομικής Ανάλυσης καταγράφει σημαντική αύξηση της απασχόλησης, παρά τη στασιμότητα του ΑΕΠ, η οποία αντανακλά τη σταδιακή αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 150 χιλιάδες θέσεις (ή 5,2% σωρευτικά) από τα μέσα του 2014 μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2017, με το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να ανέρχεται στο υγιές 1,5%, σε μια περίοδο που το ΑΕΠ παρέμεινε σχεδόν στάσιμο. Το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 21,7% τον Απρίλιο του 2017 (χαμηλό πενταετίας). Σύμφωνα με τις εμπειρικές εκτιμήσεις της Δ/νσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, στο βασικό σενάριο όπου οι παραγωγικές επενδύσεις προβλέπεται να αυξάνονται κατά 8,5%, ετησίως, την περίοδο 2017-2019, – συμβαδίζοντας με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ ύψους 2%, ετησίως, την ίδια περίοδο – θα δημιουργηθούν 230 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης έως τα τέλη του 2019, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας χαμηλότερα του 18,5% από 21,7% σήμερα.