Τροπολογίες ευτελισμού της Βουλής

Τροπολογίες ευτελισμού της Βουλής

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμμονή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην τακτική της παράλληλης νομοθέτησης, δηλαδή μέσω τροπολογιών εκπρόθεσμων και άσχετων με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων στα οποία εντάσσονται να προωθεί κάθε είδους ρυθμίσεις και διευθετήσεις, προκαλεί σοβαρότατες δυσλειτουργίες στη Βουλή, με την αντιπολίτευση από χθες να κλιμακώνει τις αντιδράσεις της μέσω αποχωρήσεων από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νωρίτερα, κατά σειρά, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική τακτική, αποχώρησαν από τη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο κατατέθηκαν προς ψήφιση 22 υπουργικές τροπολογίες, με τις 16 εξ αυτών μέσα σε μόλις μία ημέρα.

«Ως Νέα Δημοκρατία έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές ότι στην ουσία η κυβέρνηση προχωράει σε μια κακή νομοθέτηση. Δεν είναι, όμως, μόνο κακή νομοθέτηση. Θεωρούμε ότι είναι και μια ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου», δήλωσε χθες το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ι. Κεφαλογιάννης και συνέχισε απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα της συνεδρίασης Νικ. Κακλαμάνη: «Το προεδρείο θα πρέπει να διαφυλάξει το κύρος της νομοθετικής λειτουργίας. Αποχωρούμε από τη διαδικασία και την καταγγέλλουμε. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξη διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής των Ελλήνων, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση».

Ο κ. Κακλαμάνης, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός της αποχώρησης τριών κοινοβουλευτικών ομάδων από τη συνεδρίαση, σχολίασε: «Αυτό νομίζω πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση τροπολογιών. Εκτιμώ, όμως, ότι έχει πάρει επιδημική μορφή».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα, εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Αμυράς έκανε λόγο για «τσουνάμια κακής νομοθέτησης» και διαδικασίες «υποβάθμισης του ελληνικού Κοινοβουλίου». Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος: «Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί πρόχειρα. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Εμείς να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία, που υποτιμά τη νοημοσύνη μας, δεν θα το κάνουμε, κ. Πρόεδρε. Γι’ αυτό αποχωρούμε από τη διαδικασία συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και της βιομηχανίας τροπολογιών», είπε.

Στελέχη της συγκυβέρνησης, η παριστάμενη υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εντός της Ολομέλειας δικαιολόγησαν απολύτως και ενθέρμως την τακτική αυτή, την οποία πάντως ως αντιπολίτευση κατήγγελλαν σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία. Χαρακτήρισαν δε τη στάση των κομμάτων που αποχώρησαν ως προσχηματική.

«Ερχονται» νέες

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα που οφείλουμε να τα λύσουμε. Δεν είμαστε βιτσιόζοι να φέρνουμε πολλές τροπολογίες. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα λύνουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού», υποστήριξε η κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου, προαναγγέλλοντας, πάντως, κατάθεση και άλλων τροπολογιών τις επόμενες ημέρες, σε νομοσχέδια που θα τεθούν προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα (των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής). Αξιοσημείωτο είναι ότι η υφυπουργός προσέθεσε στην επιχειρηματολογία της και τον ισχυρισμό ότι η αντιπολίτευση κακώς διαμαρτύρεται, αφού οι περισσότερες τροπολογίες είχαν συζητηθεί ήδη από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών τις προηγούμενες ημέρες – ισχυρισμός ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Ξέρουμε όλοι μας εδώ, ότι η Βουλή κλείνει (σ.σ. εννοεί το 20ήμερο κλείσιμο για θερινές διακοπές από το προσεχές Σάββατο) και κάποια πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν αυτό το διάστημα», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς.

Η προειδοποίηση από Μητσοτάκη

«Το Κοινοβούλιο των Ελλήνων δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία», ανέφερε στα τέλη του περασμένου Απριλίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ευκαιρία νέας επιστολής του προς τον πρόεδρο της Βουλής (είχε προηγηθεί ανάλογη προ έτους), μέσω της οποίας υπογράμμιζε την ανάγκη προστασίας του θεσμού από κυβερνητικές αυθαιρεσίες στη νομοθετική διαδικασία. «Είναι πλέον πασιφανές» τόνιζε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης –με τις τελευταίες εξελίξεις να δικαιώνουν απολύτως και εκείνη την παρέμβασή του– «πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διαφυλάξει το κύρος της Βουλής. Τα στοιχεία είναι για ακόμη μία φορά αποκαλυπτικά. Οι τροπολογίες – κατά κανόνα εκπρόθεσμες και συχνά άσχετες με το υπό συζήτηση ν/σ, πολλαπλασιάζονται κατά παράβαση του Συντάγματος». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμιζε ότι «παρατηρείται, όμως, και ένα εξίσου σημαντικά ανησυχητικό φαινόμενο: Η αύξηση της κατάθεσης, αποδοχής και ψήφισης τροπολογιών σε κυρώσεις διεθνών συμβάσεων». Σημειώνεται ότι οι 22 τροπολογίες που από προχθές ανέβασαν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας σε κοινοτική οδηγία. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σε εκείνες τις επιστολές του, επισήμανε ότι «ατέλειες σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου υπήρχαν πάντα», σπεύδοντας να προσθέσει ότι στην παρούσα περίοδο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θεσμικής ασυδοσίας. «Κυβέρνηση και Βουλή κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε το έργο του Κοινοβουλίου να βρίσκεται στο ύψος της δημοκρατικής λειτουργίας», ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση του κ. Ν. Βούτση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή