Η Αγκυρα δρομολογεί Σχέδιο Β για την Κύπρο

Η Αγκυρα δρομολογεί Σχέδιο Β για την Κύπρο

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά το ναυάγιο στο Κραν-Μοντανά και δίχως να αναμένει τις επόμενες κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και του ΟΗΕ, η Τουρκία δρομολογεί τα δικά της σχέδια για το μέλλον της Κύπρου. Καλά ενημερωμένες πηγές, αναλύοντας τα τελευταία βήματα και μηνύματα της Αγκυρας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στη νέα περίοδο η Τουρκία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον διεθνή παράγοντα για να βελτιωθεί μια ώρα αρχύτερα η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο διεθνές σκηνικό.

«Μουσταφά Ακιντζί και Αγκυρα συμφωνούν στο γεγονός ότι έχει προκύψει η ανάγκη για πολύ διαφορετικές, εντυπωσιακές κινήσεις, οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα στενά περιθώρια των συνομιλιών και του κοινού ανακοινωθέντος», επισημαίνει στην «Κ» μια καλά ενημερωμένη πηγή. Συνεχίζοντας η πηγή μας προσθέτει το εξής: «Με βάση αυτό το σκεπτικό, η τουρκική πλευρά ετοιμάζει σημαντικές πρωτοβουλίες. Στην ουσία πρόκειται για το πραγματικό Σχέδιο Β, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή εξαιτίας του ναυαγίου της Ελβετίας και το οποίο έχει ως απώτερο στόχο την αναβάθμιση της θέσης της τουρκοκυπριακής πλευράς στο διεθνές σκηνικό».

Το Βαρώσι

Στα πεδία του εδαφικού και του περιουσιακού, εκτός από τις περιπτώσεις των Μαρωνιτών και της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», η Αγκυρα εστιάζει την προσοχή της και στην περίπτωση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στρατιωτικές και διπλωματικές αρχές της Τουρκίας έχουν ήδη λάβει την εντολή να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά το Βαρώσι.

Τα τουρκικά σχέδια προβλέπουν το άνοιγμα του Βαρωσίου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και την παραχώρηση του δικαιώματος της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων και ιδιοκτητών στις περιουσίες τους. Μια πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι η περίπτωση των Μαρωνιτών ενδέχεται να αποτελέσει μοντέλο για την περίπτωση του Βαρωσίου.

Το Σχέδιο Β της τουρκικής πλευράς, όπως το χαρακτηρίζει η πηγή μας, συμπεριλαμβάνει διάφορα στοιχεία. Στη νέα περίοδο, η τουρκική πλευρά στρέφει την προσοχή της σε πεδία στα οποία θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για διπλωματικούς ελιγμούς και εντυπωσιακές κινήσεις.

Οι Μαρωνίτες

Την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε το πρώτο βήμα της τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της δρομολόγησης του Σχεδίου Β, το οποίο αφορά την κοινότητα των Μαρωνιτών της Κύπρου. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακοίνωσε ότι στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την άμεση επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, τα οποία άφησαν πίσω τους μετά τον πόλεμο του 1974.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς δημιουργούνται μια ομάδα εργασίας, ένας οδικός χάρτης και ένα χρονοδιάγραμμα για την άμεση επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους σε ολόκληρη την βόρεια Κύπρο. Το «Προεδρικό» αναλαμβάνει το καθήκον του συντονισμού του ιστορικού εγχειρήματος, ενώ υποστηρικτικό ρόλο αναλαμβάνουν η «Πρεσβεία» και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που ελέγχουν αυτή τη στιγμή τα χωριά των Μαρωνιτών.

Το τουρκικό σχέδιο για τους Μαρωνίτες, όπως αναφέρουν οι πηγές μας, αφορά πολλές πτυχές. Η τουρκική πλευρά μελετά διάφορα σχέδια τα οποία αφορούν την παροχή «άδειων διαμονής», «αδειών εργασίας» ή «υπηκοοτήτων» στους Μαρωνίτες, την ανακαίνιση των κατοικιών και των υποδομών των χωριών των Μαρωνιτών, τη μετακίνηση των μονάδων του τουρκικού στρατού από αυτά τα χωριά, καθώς και τη διευθέτηση των διπλωματικών πτυχών του όλου ζητήματος.

Το περιουσιακό

Μαζί με την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, η τουρκική πλευρά λαμβάνει επίσης νέα πρωτοβουλία και στο πεδίο του περιουσιακού, με την Αγκυρα να συζητεί την αναθεώρηση του καθεστώτος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».

Συγκεκριμένα, η Αγκυρα μελετά δύο σημαντικές πρωτοβουλίες στο πεδίο του περιουσιακού. Πρώτον, έχει τεθεί επί τάπητος ο μηχανισμός πληρωμής των αποζημιώσεων. Μέχρι σήμερα, τα κονδύλια για τις αποζημιώσεις έφταναν στα Κατεχόμενα από την Τουρκία. Στη νέα περίοδο, η Τουρκία σκοπεύει να δώσει τέλος σε αυτή την πρακτική. Από τώρα και στο εξής, οι σημερινοί χρήστες των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα θα αναλαμβάνουν το μερίδιο του λέοντος από τις αποζημιώσεις. Παράλληλα, η Αγκυρα ετοιμάζει νέα μέτρα και την απόδοση κινήτρων τα οποία θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της επιτροπής στα μάτια των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών.

Ο αγωγός

Στη νέα περίοδο, η τουρκική πλευρά, εκτός από τις διάφορες εκφάνσεις του Κυπριακού, έχει στραμμένη την προσοχή της και στο πεδίο της ενέργειας.

Ο «υπουργός Ενέργειας» της «ΤΔΒΚ» Σουνάτ Ατούν μοιράζεται με την «Κ» την πληροφορία ότι το επόμενο διάστημα, η Τουρκία θα τοποθετήσει στην περιοχή της Καρπασίας μια πλατφόρμα για γεωτρήσεις. Παράλληλα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα κατευθυνθεί προς τη Μόρφου όπου θα ξεκινήσει νέο γύρο ερευνών.

Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέει το βόρειο κομμάτι της Κύπρου με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διαπραγματεύεται την ένωση του εν λόγω αγωγού με έναν αγωγό που θα ξεκινά από το Ισραήλ. Με αυτό τον τρόπο, το ισραηλινό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στη Δύση διά μέσου της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας και παρακάμπτοντας την Κύπρο και την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή