Ο «εμφύλιος» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ρουσφετάκι του ΕΟΤ και η…επιλογή θεμάτων προς ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση

Ο «εμφύλιος» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ρουσφετάκι του ΕΟΤ και η…επιλογή θεμάτων προς ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μνημείο» δηλωτικό του τρόπου με τον οποίο γίνεται η διαδικασία νομοθέτησης από τη συγκυβέρνηση, αποτελούν τα όσα ελέχθησαν και έγιναν προχθές Παρασκευή στην Ολομέλεια, με αφορμή και μία τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού.

Η τροπολογία έδινε το δικαίωμα απόσπασης σε γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, σε έκτακτες περιπτώσεις χωρίς να περάσουν από το υπηρεσιακό συμβούλιο, οι υπάλληλοι του εν λόγω Υπουργείου, προκαλώντας στο Περιστύλιο σχόλια περί «ρουσφετολογικής» διευθέτησης αιτημάτων τους από την πολιτική προϊσταμένη τους Ελενα Κουντουρά.

«Δυστυχώς δεν υπήρξε ο χρόνος και η δυνατότητα να γίνει μια συζήτηση πάνω σε αυτό» είπε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς. Και ουσιαστικά ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, λέγοντας: «Νομίζω ότι ίσως είναι και περιττή θα έλεγα μια τέτοια διάταξη. Προσπάθησα να βρω την κ. Κουντουρά, άλλα έλειπε και δεν μπόρεσα να την δω. Εν πάση περιπτώσει, αν μπορεί να γίνει κάτι σε σχέση με αυτό, να το κάνουμε έστω και την τελευταία στιγμή».

Περισσότερο ευθύς στη συνέχεια, ο κ. Ν.Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ): «Φρονώ ότι επειδή δεν έχουμε σε βάθος γνώση και λεπτομερή υποστήριξη γι’ αυτό το θέμα, πρέπει να αποφύγουμε να καταστρατηγήσουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, μία νομοθεσία η οποία διέπει τη λειτουργία πολλών δημοσίων οργανισμών, να μην καταστρατηγήσουμε την αυτοτέλεια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Έτσι κι αλλιώς, είναι λίγοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού και δεν ξέρω αν έχουν την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες να ανταποκριθούν σε θέσεις ευθύνης στο εξωτερικό, σε έναν οργανισμό όπως ο ΕΟΤ που έχει ιδρυθεί από το Μεσοπόλεμο. Να μην βιαστούμε, λοιπόν, και να παρακαλέσουμε την Υπουργό να την αποσύρει και να μας τη φέρει περισσότερο τεκμηριωμένη».

Συγκυβερνών με τους δύο προαναφερθέντες και κάτω από την ίδια κομματική στέγη με την κυρία Κουντουρά εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος, απέρριψε με θυμό τις επικρίσεις, βάζοντας με εξόχως άκομψο τρόπο στο στόχαστρο ειδικά τον κ. Ξυδάκη:

«Δεν κατανοώ το σθένος του συναδέλφου, του κ. Ξυδάκη, ο οποίος ήρθε για να κάνει αντιπολίτευση σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο λύνει ένα απλό ζήτημα και συγχρόνως έχει περάσει από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης και έχει πάρει υπογραφή και έρχεται να μας κάνει αντιπολίτευση. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Θα πρέπει να ξαναδούμε λίγο πιο σοβαρά όλα αυτά τα νομοσχέδια, ειδικά οι Βουλευτές όταν κάνουν σχόλια», είπε. Το τραγελαφικό συμπληρωνόταν λίγη ώρα αργότερα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ … υπερψήφιζε την από στελέχη του «καταγγελθείσα» τροπολογία.

Περί σοβαρότητος

Παράπλευρο ζήτημα, όπως αυτό εγείρεται από τη συνολικότερη προχθεσινή τοποθέτηση του κ. Καμμένου, δηλωτικό επίσης του παράλογου τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται συχνά η νομοθετική πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης, είναι το εξής:

Ενώ ο κ. Καμμένος, με αφορμή την προαναφερθείσα τροπολογία για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού εγκαλεί τον κ. Ξυδάκη για «έλλειψη σοβαρότητας», υποστηρίζοντας ότι κάνει δήθεν «αντιπολίτευση» επί νομοθετημάτων που «έχουν περάσει από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης», άρα δεν πρέπει με αυτή τη λογική να γίνονται στόχος φίλιων πυρών, ο ίδιος εμφανίζεται να κάνει … αντιπολίτευση σε άλλες δύο τροπολογίες– λες και αυτές δεν είχαν επίσης περάσει από τη Γενική Γραμματεία της συγκυβέρνησης την οποία στηρίζει: η πρώτη αφορούσε τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής, και η δεύτερη την κάλυψη των δικαστικών εξόδων για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. «Είναι η τελευταία φορά που το ψηφίζουμε» είπε ο κ. Καμμένος για το πρώτο. «Είναι θέμα αρχής, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση και δεν είναι της παρούσας», ανέφερε για το δεύτερο.

Συνέχεια σε τέτοια φαινόμενα πιθανόν να καταγραφεί την αβδομάδα που αρχίζει αύριο, καθώς εισάγονται εσπευσμένα προς ψήφιση τρία νομοσχέδια και … άγνωστος αριθμός τροπολογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή