Το Μαξίμου με το βλέμμα στη Βουλή

Το Μαξίμου με το βλέμμα στη Βουλή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή, όπου την τρέχουσα εβδομάδα θα έρθουν προς ψήφιση τρία νομοσχέδια –για την Παιδεία, την Υγεία και την ψηφιακή πολιτική– στρέφει την προσοχή της η κυβερνητική ηγεσία, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιθυμεί σαφώς η πολιτική επικαιρότητα να επικεντρωθεί, ευρύτερα, εκεί. Η διαρκής αναμόχλευση όσων συνέβησαν κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2015, με επίκεντρο τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, κάθε άλλο παρά ευχαριστεί την κυβερνητική ηγεσία. Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να στραφεί η δημόσια συζήτηση γύρω από τη θετική ατζέντα που η κυβέρνηση επιθυμεί να προβάλει, αρχής γενομένης από το νομοθετικό έργο εν μέσω θέρους και, ακολούθως, στις πρωτοβουλίες για παραγωγή πολιτικής με επίκεντρο το αφήγημα για έναρξη της πορείας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου έχει επιλέξει ως στρατηγική του την προσπάθεια να απαξιωθούν όσα ο τέως υπουργός Οικονομικών αναφέρει ως μη έχοντα καμιά πραγματική αξία και, παράλληλα, να υποβαθμισθεί η πίεση που ασκείται από την αντιπολίτευση, ως προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης παρωχημένων ζητημάτων. Σε κάθε περίπτωση, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι στο πρωθυπουργικό επιτελείο να αναγκάζονται να επανέρχονται διαρκώς στις επιλογές και στους σχεδιασμούς της πρώτης κυβερνητικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακριβώς στο πλαίσιο της στρατηγικής προβολής και υπεράσπισης της θέσης ότι η κυβέρνηση, απαλλαγμένη πλέον από την πίεση που ασκούσε η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, δρομολογεί εκείνες τις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις μέσω των οποίων φιλοδοξεί να αφήσει το διακριτό στίγμα της πολιτικής της. Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται, όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Η Βουλή θα κλείσει στο τέλος της εβδομάδας για καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτό που δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές για τους υπουργούς αυτό το καλοκαίρι. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει ο σχεδιασμός για τις κινήσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μπορεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου να κινηθεί με όρους πρωτοβουλίας κινήσεων. Κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής προετοιμασίας είναι η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα κατά το δυνατόν πιο συγκεκριμένο πλάνο για την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και να οικοδομήσει το αφήγημα της επόμενης μέρας. Ετσι, έχει ζητηθεί από όλους τους υπουργούς να ολοκληρώσουν σύντομα μια πλήρη καταγραφή του έργου που έχει παραχθεί στον τομέα αρμοδιότητας του καθενός, καθώς και ο σχεδιασμός που υπάρχει για το προσεχές διάστημα. Στον κορμό της πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ θα βρεθεί η πορεία ανασυγκρότησης της οικονομίας και της χώρας, οι αναπτυξιακές προοπτικές ως προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και οι κοινωνικές παρεμβάσεις στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα.

Οπως όλα δείχνουν, στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο συζητείται και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης, προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες έχουν εντοπισθεί, ιδιαίτερα υπό το βάρος των απαιτήσεων που θα προκύψουν για την υλοποίηση του πρωθυπουργικού σχεδιασμού. Τα θέματα αλλαγών σε πρόσωπα και καλύτερου συντονισμού και παρουσίας του κυβερνητικού έργου ετέθησαν, μεταξύ άλλων, και στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της κριτικής που ασκήθηκε από κομματικά στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή