Οι προτάσεις «Ποταμιού» για τη θωράκιση της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής

Οι προτάσεις «Ποταμιού» για τη θωράκιση της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμα και άμεσης εφαρμογής, με στόχο τη θωράκιση της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής, εισηγείται το Ποτάμι, με παρέμβασή του εξ αφορμής της σωρείας των τροπολογιών που καταθέτει η συγκυβέρνηση, σε ακόμα μία προσπάθεια επείγουσας και μαζικής διευθέτησης κάθε είδους υποθέσεων.

«Ζούμε αυτές τις μέρες ακόμα ένα μπαράζ τροπολογιών στην Βουλή. Εν μέσω θέρους, η αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση καταθέτει τις τροπολογίες ανά πεντάλεπτο, σε άσχετα νομοσχέδια. Συνεχίζουν να νομοθετούν μέσω τροπολογιών, όχι μόνο παραβιάζοντας κάθε αρχή καλής νομοθέτησης αλλά και επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα μια πλήρη απαξία προς τη Δημοκρατία. Με τον τρόπο που νομοθετούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα, ακυρώνουν την ισονομία και ισοπολιτεία και προάγουν την ευνοιοκρατία και τη φαυλότητα”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Ενώ η κυβέρνηση υπήρξε φειδωλή σε ό,τι αφορά την νομοθετική της πρωτοβουλία δια της ευθείας οδού, η οποία περιλαμβάνει διαβούλευση και διεξοδική συζήτηση στη Βουλή, δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου στην νομοθέτηση δια της πλαγίας οδού των τροπολογιών: 501 φορές θυμήθηκαν οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι κάτι έχουν ξεχάσει, μια σούπερ επείγουσα διάταξη που έπρεπε να περάσει την τελευταία στιγμή, γιατί αλλιώς θα καταστρέφονταν το σύμπαν. Το ξαναλέμε για να γίνει σαφές το μέγεθος της κοροϊδίας: οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέταξαν μόνο 56 νομοσχέδια ενώ κατέθεσαν 501 τροπολογίες, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος και για τις βουλευτικές τροπολογίες, αρκετές εκ των οποίων (βουλευτών της πλειοψηφίας) γίνονται αποδεκτές: “Οι τροπολογίες αυτές δεν είναι συνοδεύονται από έκθεση του γενικού λογιστηρίου για τις δαπάνες που προκαλούν και δεν αναρτώνται δημόσια. Είναι ένα μέσο προώθησης ρουσφετιών, το οποίο, ταυτόχρονα, προφυλάσσει εκείνους που προωθούν το ρουσφέτι από την αρνητική κριτική».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με την παρουσίαση των προτάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Συγκεκριμένα, ζητείται:

-Πρώτον, άμεση αλλαγή του κανονισμού της Βουλής με διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων για την ψήφιση εκπρόθεσμων και μη συναφών τροπολογιών.

-Δεύτερον, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα επιλαμβάνεται αυτοδικαίως των συνταγματικών παραβάσεων, στις οποίες η Βουλή ασκείται κατά κόρον και καθ’ έξιν.

-Τρίτον, μαζική κατάργηση αδρανών ή/και πεπαλαιωμένων διατάξεων και δημιουργία ενός μοναδικού πλαισίου αναφοράς για την προ-νομοθετική και τη νομοθετική διαδικασία.

-Τέταρτον, υποχρεωτική, ανά πενταετία, αξιολόγηση της ποιότητας εφαρμογής των νόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή