Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή στον Γεωργίου

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή στον Γεωργίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διετή φυλάκιση με αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος καταδικάστηκε χθες ο Ανδρέας Γεωργίου, τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατά τα έτη 2010-15, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών. Το δικαστήριο καταδίκασε τον κ. Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τη μη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση στη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο του 2010. Το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας. Σημειώνεται ότι το Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε αθωώσει τον κ. Γεωργίου για την κατηγορία αυτή τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε εφεσιβάλει την απόφαση.

Με τη χθεσινή απόφαση, ο κ. Γεωργίου απαλλάχθηκε από την κατηγορία που αφορούσε τη μη σύγκληση του Δ.Σ. (σε μια περίοδο που ο αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ν. Λογοθέτης αποδείχθηκε ότι υπέκλεπτε συστηματικά τον ηλεκτρονικό λογαριασμό του προϊσταμένου του) και από αυτήν που αφορούσε την παράλληλη απασχόλησή του στο ΔΝΤ κατά τους πρώτους μήνες του στην ΕΛΣΤΑΤ (ο κ. Γεωργίου, εν γνώσει της κυβέρνησης Παπανδρέου, είχε λάβει τέσσερις μήνες άδεια άνευ αποδοχών από το Ταμείο για να μη χάσει την ιατροφαρμακευτική του ασφάλιση). Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το Ποινικό Τμήμα του Α.Π. αναιρέσει το απαλλακτικό βούλευμα για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης για το έλλειμμα του 2009, ο τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα δίκη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες εμμέσως τη δυσαρέσκειά της. Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρτ, επισήμανε ότι η απόφαση «δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία» και πρόσθεσε ότι «κατανοούμε ότι είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010-15 και πέραν αυτής της περιόδου». Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των δικαστικών εξόδων στον τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είχε συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης.

Οι συνήγοροι του κ. Γεωργίου –ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του ότι διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα για να διευκολύνει την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο, παρότι ανέλαβε τη θέση του τρεις μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου προγράμματος διάσωσης– προανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν «τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα» κατά της απόφασης. Υπογράμμισαν επίσης ότι ο πελάτης τους «πιστεύει απόλυτα στην αθωότητά του, για την οποία θα παλέψει, όσο χρόνο χρειαστεί, ενώπιον κάθε αρμόδιας ελληνικής και ευρωπαϊκής δικαστικής αρχής, μέχρις οριστικής πλήρους δικαίωσής του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή