«Αντάρτικο» από τον Δημ. Καμμένο στον νόμο Γαβρόγλου

«Αντάρτικο» από τον Δημ. Καμμένο στον νόμο Γαβρόγλου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενδοκυβερνητική «διαρροή», του κ. Δημήτρη Καμμένου, αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο και αρκετές απουσίες από όλες τις πτέρυγες ανέδειξε η ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση: υπέρ του νομοσχεδίου «επί της αρχής» ψήφισαν μόνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (149), ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (104 «κατά»), πλην της Ενωσης Κεντρώων, οι βουλευτές της οποίας δήλωσαν «παρών».

Το επίμαχο άρθρο 3 για το άσυλο υπερψήφισαν 148 βουλευτές της πλειοψηφίας, η Ενωση Κεντρώων και το ΚΚΕ ψήφισαν «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο άρθρο υπό τον τίτλο «Ακαδημαϊκές Ελευθερίες», προβλέπει: «Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων».

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την έναρξη της διαδικασίας της ονομαστικής ψηφοφορίας και έως τη στιγμή που ακούστηκε το όνομά του προκειμένου να ψηφίσει, ο κ. Δημήτρης Καμμένος βρισκόταν όρθιος ανάμεσα στην έδρα του προεδρείου και στα υπουργικά έδρανα, συζητώντας –προφανώς για το θέμα αυτό– με τον υπουργό Παιδείας. Οσα του είπε ο κ. Κώστας Γαβρόγλου εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν τον έπεισαν και έτσι δήλωσε «όχι» τη στιγμή της ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ως γνωστόν, κατεγράφησαν διαδοχικές εντάσεις κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επικρίνει σφοδρότατα την επίμαχη ρύθμιση, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με υπουργούς, να εγείρουν ιδεολογικά ζητήματα προκειμένου να υπερασπιστούν με θέρμη τη ρύθμιση.

Η απουσία των «γαλάζιων»

Από τη χθεσινή διαδικασία απουσίαζαν 43 βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς και ανεξάρτητοι. Κάτι το οποίο συζητήθηκε ιδιαιτέρως στο Περιστύλιο είναι η απουσία 15 «γαλάζιων» (συνολικά, η Κ.Ο. της Ν.Δ. έχει 76 μέλη) από την ονομαστική ψηφοφορία που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει. Επίσης, συζητήθηκε το γεγονός ότι βουλευτές της σημερινής δικομματικής πλειοψηφίας υπερψήφισαν τώρα ένα νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υπογραμμίστηκε, κατήργησε το νομοθέτημα του 2011 (γνωστό και ως νόμο Διαμαντοπούλου), το οποίο είχαν τότε στηρίξει με την ψήφο τους, με την ιδιότητα –τότε– του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή