Αποχαιρετιστήρια δεξίωση για Εϊντε και απολογισμός του Κραν-Μοντανά

Αποχαιρετιστήρια δεξίωση για Εϊντε και απολογισμός του Κραν-Μοντανά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα συμβολικής ολοκλήρωσης ενός ακόμη κύκλου διαβουλεύσεων για το Κυπριακό είχε η χθεσινή αποχαιρετιστήρια δεξίωση, στην Κύπρο, για τον απερχόμενο ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. Η ουσιαστική ολοκλήρωση του κύκλου αυτού έλαβε χώρα πριν από μερικές εβδομάδες, όταν στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας ναυάγησε η διαπραγμάτευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Ο ειδικός σύμβουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δέχθηκε ουκ ολίγες επικρίσεις για τους χειρισμούς του, είχε χθες τις τελευταίες, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αν και, επισήμως, αποσύρεται από τη θέση του στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να συμμετέχει ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Νορβηγίας, τον Σεπτέμβριο, κυπριακές πηγές εκτιμούν ότι η αποχώρησή του από τον ΟΗΕ θα οριστικοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές και ο ίδιος αναλάβει υπουργικό θώκο.

Ο χθεσινός κύκλος επαφών του στην Κύπρο λειτούργησε ως έναυσμα προκειμένου να γίνει μιας μορφής αποτίμηση της διαδικασίας του Κραν-Μοντανά, αλλά και για να «χαρτογραφηθούν» οι προοπτικές που διαμορφώνονται εφεξής. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Εϊντε δήλωσε ότι η αναβίωση της διαδικασίας για το Κυπριακό, που έληξε άδοξα στο Κραν-Μοντανά, δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά μέσω μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές. «Αν αυτές συμφωνήσουν, τότε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είναι εκεί», πρόσθεσε.

«Πετύχαμε πολλά»

Οσον αφορά την αποτίμηση των όσων έγιναν τους προηγούμενους μήνες, εκτίμησε ότι αυτό που έμεινε από αυτήν τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να κινηθεί μια συμφωνία, «αν ποτέ υπάρξει νέα προσπάθεια και αν κάποιος προσπαθήσει ξανά», όπως πρόσθεσε. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «πετύχαμε πολλά σε αυτήν τη διαδικασία και νομίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από οποιουσδήποτε δύο ηγέτες πριν από αυτούς».Στο ίδιο μήκος κύματος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Εϊντε δήλωσε ότι η λύση πρέπει να ανήκει στους Κύπριους και ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να την επιβάλουν και δεν θα την επιβάλουν.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Βίκτωρ Παπαδόπουλος, ρωτήθηκε μετά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Εϊντε αν ο Κύπριος πρόεδρος εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον απερχόμενο ειδικό σύμβουλο, ενόψει και της έκθεσης που θα ετοιμάσει ο τελευταίος, και απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ο κ. Εϊντε και τα Ηνωμένα Εθνη θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τι έγινε στο Κραν-Μοντανά στην έκθεση που θα συνταχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή