Μετωπική δύο διαφορετικών αντιλήψεων

Μετωπική δύο διαφορετικών αντιλήψεων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πολλές φορές είχε άρωμα προεκλογικής αντιπαράθεσης, ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε συνέχεια ανάλογου περιεχομένου μάχης, με επίκεντρο εκείνη του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι κ. Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης διασταύρωσαν και χθες τα ξίφη τους σε υψηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός και στο σύνολό τους τα στελέχη της πλειοψηφίας προσδίδουν στη θερινή αυτή μάχη διαρκείας χαρακτήρα σύγκρουσης «δύο κόσμων», δύο διαφορετικών αντιλήψεων συνολικής πολιτικής προσέγγισης, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο της κριτικής προς την κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο της πολιτικής της, όσο και για τις μεθόδους θεσμοθέτησής της.

«Δεν πάτε τη χώρα πίσω, αλλά στο πουθενά», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντας τόσο τον διχαστικό λόγο της πλειοψηφίας, όσο και τις επιλογές της στον χώρο της Υγείας, με την ευκαιρία συζήτησης νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Εχετε εμμονή να διχάζετε την κοινωνία. Ο διχασμός δεν αποτελεί λύση. Μόνον αν είμαστε ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο κ. Αλ. Τσίπρας συντήρησε με την ομιλία του επί του ιδίου νομοθετήματος τη στρατηγική επιλογή της διαμόρφωσης και ενίσχυσης κλίματος πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτή κατέστη εκ μέρους της συγκυβέρνησης εμφανέστατη και κατά την προ διημέρου συζήτηση για θέματα Παιδείας.

«Είστε κόμμα που υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς έχουμε άλλες αντιλήψεις», είπε απευθυνόμενος στην πλευρά της Ν.Δ. ο κ. Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας εκ νέου ότι η πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «συντηρητική με νεοφιλελεύθερο πρόσημο», ενώ του ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτική με κοινωνικό πρόσημο». Και αφού συμπλήρωσε με τη φράση «είμαστε η μέρα με τη νύχτα και στον τομέα της Υγείας», δεν απέφυγε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ειρωνικά σχόλια με αποδέκτη προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η μεταρρύθμισή σας δεν αποτελεί παρά αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών. Σχεδιάζετε νέες προσλήψεις σε αχρείαστες δομές και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου σας», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η συνολική πρόταση της Ν.Δ. για τον χώρο της Υγείας θα παρουσιαστεί στις αρχές του φθινοπώρου.

«Επικοινωνιακό τρικ»

Νωρίτερα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της, ότι υπάρχει ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «επικοινωνιακό τρικ». Επέκρινε δε σφοδρότατα τη συγκυβέρνηση διότι, όπως υποστήριξε, με την πολιτική που ακολουθεί, διαλύει τα νοσοκομεία και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας. Εντονα επικριτικός έναντι της κυβέρνησης εμφανίστηκε επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης.

Τελικώς, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας υπερψηφίστηκε μόνον από τη δικομματική πλειοψηφία, και μαζί με αυτό και οι τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και οι δύο «ακοστολόγητες» για τις οποίες έγινε πολύς λόγος το τελευταίο 48ωρο και αφορούν τη νομιμοποίηση δαπανών στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εξ αυτών ήταν υπογεγραμμένη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε αποδεκτή – όπως ήταν αναμενόμενο. Τόσο ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης, αν και κλήθηκαν σχετικώς και πολλές φορές από βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεν έδωσαν στοιχεία για το ύψος των δαπανών τις οποίες αφορά η εν λόγω τροπολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή