«Πόλεμος» για την αριστεία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται εδώ και σχεδόν δύο 24ωρα εξ αφορμής του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο αποφασίζεται πως ο σημαιοφόρος στις τάξεις του δημοτικού σχολείου θα ορίζεται κατόπιν κλήρωσης.

Η αποδοκιμασία από το σύνολο της αντιπολίτευσης ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση ο ίδιος στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι η συζήτηση αφορούσε το νομοσχέδιο για την Υγεία. Aνοίγοντας τη σχετική παρένθεση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πρωτοβουλία, επιχειρώντας παράλληλα να της προσδώσει χαρακτηριστικά απονομής «ισότητας», όπως αποτυπώθηκε με σαφήνεια στη φράση «όλοι πρέπει να κρατούν το εθνικό σύμβολο». Μεταφέροντας εν συνεχεία το πεδίο της αντιπαράθεσης στην αριστεία, κάτι που έχει κάνει και κατά το παρελθόν, τόνισε πως η δική του προτεραιότητα είναι το έγκαιρο άνοιγμα στα σχολεία, τα κίνητρα στους επιστήμονες για να μείνουν στη χώρα και η αύξηση του προϋπολογισμού για την έρευνα, στα οποία αποδίδει τον χαρακτηρισμό «αριστεία». Κλείνοντας την παρένθεση κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως υποπίπτει σε λαϊκισμό, όταν υποστηρίζει πως αριστεία είναι αν ένα παιδάκι επτά ετών θα πάρει τη σημαία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητα τα βέλη του κ. Τσίπρα. Πιάνοντας ουσιαστικά το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει στην ομιλία του για την Παιδεία την περασμένη Δευτέρα, όταν είχε κάνει λόγο για «θεσμοθέτηση» της ήσσονος προσπάθειας και εξίσωση προς τα κάτω, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση βάλλει κατά «της Ελλάδας των καλύτερων». Εγκαλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό πως βρίσκεται απέναντι στην πλειονότητα των Ελλήνων και του δημοσίου αισθήματος, τον κατηγόρησε πως «ασχημονεί και προσβάλλει την κοινωνία».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έδωσαν τυχαία τόσο μεγάλη βαρύτητα στο εν λόγω ζήτημα, καθώς θεωρούν πως δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αποτυπώνει μια γενικότερη κυβερνητική φιλοσοφία. Οπως τονίζουν από την Πειραιώς, τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη κατατεθεί στην πρώτη διακυβέρνηση Τσίπρα, όταν ο τότε υπουργός κ. Μπαλτάς είχε χαρακτηρίσει την αριστεία «ρετσινιά».

Προς επίρρωση των ανωτέρω, η Ν.Δ. εξέδωσε και ανακοίνωση για το θέμα, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν τόσο στον νυν υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και στη φράση του «οι καλοί καθηγητές και οι καλοί μαθητές να φύγουν από τη χώρα» όσο και στις συνομιλίες του κ. Πάνου Καμμένου με τον καταδικασμένο ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών. Αμφότερα γεγονότα που αποτυπώνουν, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, γενικότερη φιλοσοφία αναξιοκρατίας.

Η διάσταση που πήρε το ζήτημα με την απόδοση της σημαίας διά κλήρωσης, φάνηκε και από το μπαράζ δηλώσεων από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε πως «πλέον η αριστεία και η επιβράβευση μετατρέπονται σε μια διαδικασία λοταρίας», ενώ το Ποτάμι υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει «ιδεοληπτική αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας».

Αιχμηρός ο Ν. Φίλης

Από τις δηλώσεις των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης ξεχωρίζει εκείνη του Νίκου Φίλη, ο οποίος με έντεχνο τρόπο και απευθυνόμενος και στο εσωκομματικό του ακροατήριο, έκανε μία δήλωση με αιχμές και προς την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο τέως υπουργός Παιδείας, αφού επιτίθεται στη Ν.Δ. μιλώντας για συμπόρευση του ακροδεξιού λαϊκισμού με τις «δήθεν εκσυγχρονιστικές εμμονές», ταυτόχρονα απευθύνεται και στο Μαξίμου, λέγοντας πως θα περίμενε «βασικό αντικείμενο κριτικής» να ήταν «αυτός καθαυτός ο μεταξικής εμπνεύσεως θεσμός των παρελάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή