Θέλουν να «ρίξουν» 1,2 δισ. στην αγορά έως τέλη Σεπτεμβρίου

Θέλουν να «ρίξουν» 1,2 δισ. στην αγορά έως τέλη Σεπτεμβρίου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να «ρίξουν» χρήμα στην αγορά προκειμένου να μην χαθεί η δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, που προορίζεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου που ανέρχονται στα 5,1 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση επιθυμεί να αποπληρώσει 1,2 δισ. ευρώ από τις υποχρεώσεις της, στόχος ο οποίος είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει την άμεση εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την πληρωμή των προμηθευτών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές έχουν θέσει το σκληρό αυτό χρονοδιάγραμμα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης να μην πληρώνει τα χρέη της. Ετσι, στο πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν στα μέσα του περασμένου Ιουλίου τα 800 εκατ. προορίζονται για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθούν ακόμα 400 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Οταν «πέσει» στην αγορά το 1,2 δισ. ευρώ, θα ανοίξει και η δεύτερη υποδόση των επιπλέον 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται επίσης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εάν καθυστερήσει όμως και περάσει ανεκμετάλλευτος και ο Οκτώβριος, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ποσόν αυτό.

Εύκολη λύση

Η εύκολη λύση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η διοχέτευση στην αγορά του μεγαλύτερου τμήματος των εκκρεμών επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Μάλιστα με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή παρέχεται η δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να επιστρέφει ποσά έως 10.000 ευρώ χωρίς έλεγχο.

Αντίθετα, με μεγαλύτερες δυσκολίες σχεδιάζεται η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να πληρωθούν 63.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος Σεπτεμβρίου και να καταβληθεί στους συνταξιούχους περί το 1,2 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η καταβολή πρόσθετης αμοιβής για όσους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ απασχοληθούν εκτός ωραρίου για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων. Εκτιμάται ότι πάνω από 135.000 κύριες συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με αρκετές περιπτώσεις να λιμνάζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες επί τρία ή και τέσσερα χρόνια δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Επιστροφές φόρων

Σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα χωρίς έλεγχο υπολογίζεται να επιστραφούν περί τα 300 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ποσό το οποίο ενδεχομένως να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Στο ΦΠΑ εκκρεμείς επιστροφές έως 10.000 ευρώ αφορούν σε πλήθος (επιχειρήσεων και επαγγελματιών) το 35% του συνόλου, δηλαδή περίπου 2.500 επιχειρήσεις. Ωστόσο, άμεσα και χωρίς έλεγχο θα επιστραφούν και οι φόροι σε μεγάλες επιχειρήσεις για ποσά των 250.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τις επιχειρήσεις αυτές να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης. Δηλαδή, σωρευτικά:

Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων ποσών –μετά τον έλεγχο– να μη διαφέρει πάνω από 5% από το συνολικά αιτούμενο.

Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. 

Να μη χαρακτηρίζονται –βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου– ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη για ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, συνολικά οι αιτούμενες επιστροφές που δεν έχουν εκκαθαριστεί από τις υπηρεσίες ανέρχονται σε 6.568, με αιτούμενο ποσό 890 εκατ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής ή διαφορετικά επιστροφής προσεγγίζει τον έναν χρόνο ή 357 ημέρες. Επίσης, έχει εκκαθαριστεί και βρίσκεται σε αναμονή η επιστροφή φόρων ύψους 1,2 δισ. Συνολικά, η εφορία χρωστάει πάνω από 2 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή