Γαβρόγλου: Προσωπική μου απόφαση η εξαγορά της θητείας μου – «απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα» εις βάρος μου

Γαβρόγλου: Προσωπική μου απόφαση η εξαγορά της θητείας μου – «απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα» εις βάρος μου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προσωπική χαρακτήρισε την απόφασή του να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα», την οποία απέδωσε στο «αδιέξοδο της αντιπολίτευσης».

Eπί της ουσίας, για το θέμα της εξαγοράς της θητείας του ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε:

«Εχω γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όπως όλοι οι Ρωμιοί είχα τουρκική υπηκοότητα. Έπρεπε να κάνω την στρατιωτική μου θητεία στην Τουρκία, ήταν οι αρχές της δεκαετίας του '70, υπάρχει δικτατορία στην Τουρκία, αρνούμαι να πάω στον στρατό. Ήμουν στην Αγγλία, κάνω αίτηση για ελληνική υπηκοότητα, μου τη δίνουν και υπάρχει αυτός ο νόμος με τον οποίο οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να εξαγοράσουν τη θητεία τους. Είναι τόσο απλό, δεν το έχω κρύψει από κανέναν» εξιστορώντας το σκεπτικό της επιλογής του, την οποία χαρακτήρισε «προσωπική».

Σε ερώτηση εάν αυτή η επιλογή πέρα από νόμιμη είναι και ηθική απάντησε: «Ας κρίνουν όσοι είναι να την κρίνουν την προσωπική μου απόφαση να εξαγοράσω την θητεία μου, την περίοδο της χούντας. Δεν θα πω τίποτε παραπάνω. Είναι αυτό που λέμε "δολοφονία χαρακτήρα" και συνηθίζεται από αντιπολιτευτικά έντυπα και κόμματα».

Ο Κώστας Γαβρόγλου συνέδεσε την ανακίνηση του θέματος με την ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση που «επαναφέρει τους ακαδημαϊκούς κανόνες» στα πανεπιστήμια.

«Ξέρετε» συνέχισε ο υπουργός Παιδείας «το νεοφιλελεύθερο πρότυπο δεν θέλει ακαδημαϊκούς κανόνες, θέλει όλα να αυτορυθμίζονται. Και κοιτάξτε πού έχουμε οδηγηθεί με την αυτορρύθμιση στα πανεπιστήμια όπου ένα πολύ μικρό αλλά δυναμικό ποσοστό καθηγητών έχει υιοθετήσει νέου τύπου ήθη που κατά τη γνώμη μου υπονομεύουν την ακαδημαϊκότητα. Αυτό πήγαμε να διορθώσουμε».

Για τη σημαία

Με αφορμή το θέμα της σημαίας, ο Κώστας Γαβρόγλου επανήλθε στα δημοσιεύματα του Τύπου, σημειώνοντας ότι «εάν υπήρχε ένα είδος πειθαρχικής Αρχής που θα επέβαλε την τάξη στους κραυγαλέους τίτλους και την απόκλιση αυτών των τίτλων από το περιεχόμενο, οι ποινές θα ήταν πολύ σοβαρές. Δεν καταργείται ούτε η προσευχή, ούτε τίποτε. Οι σημαίες θα υπάρχουν στα σχολεία σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ο διάλογος με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει και τη σημαία και την αριστεία».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή