Αλλο ο Λαλιώτης, άλλο το ΠΑΣΟΚ, λέει η Ν.Δ.

Αλλο ο Λαλιώτης, άλλο το ΠΑΣΟΚ, λέει η Ν.Δ.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Κώστα Λαλιώτη τους χωρίζει άβυσσος… Η τοποθέτηση του ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ (με άρθρο-παρέμβαση) που παίρνει θέση στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κεντροαριστερά, με ένα μανιφέστο για την ανάγκη μιας αντινεοφιλελεύθερης στρατηγικής, δεν διέλαθε την προσοχή της Πειραιώς. Κι αυτό, διότι η παρέμβαση του κ. Λαλιώτη ερμηνεύθηκε ως απόλυτη σύμπλευση (ή και συμπαιγνία) με τον ΣΥΡΙΖΑ και, πάντως, όχι ως άποψη που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ που συνεργάστηκε κυβερνητικά με τη Ν.Δ. για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η υπενθύμιση έχει τη σημασία της και δεν είναι ανεξάρτητη από τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς και οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις στον χώρο του Κέντρου, αλλά και τη διαμόρφωση του μετεκλογικού τοπίου. Στο επίμαχο άρθρο, το οποίο αναδημοσιεύθηκε σε χθεσινό πρωτοσέλιδο της «ΕφΣΥΝ» με τον τίτλο «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», ο Κ. Λαλιώτης αποτίει φόρο τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου και διεκδικεί τη δικαίωση του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να αποδομήσει τα αρνητικά στερεότυπα περί «δημαγωγού» και «λαϊκιστή» ηγέτη. Αναφέρεται μάλιστα σε απόρρητη έκθεση του Ευάγγελου Αβέρωφ, η οποία περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας λίγο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι με τη δημοσίευση της «ανατρέπονται όλοι οι ισχυρισμοί των στελεχών της Ν.Δ. ότι παρέδωσαν στο ΠΑΣΟΚ μια ανθηρή και ακμάζουσα ελληνική οικονομία». Ο κ. Λαλιώτης υποστηρίζει ότι η «έκθεση Αβέρωφ» με στοιχεία που αφορούσαν τον δανεισμό της χώρας, τα ελλείμματα του Δημοσίου και των δημοσίων οργανισμών, καθώς και την πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, είχε παραδοθεί τον Ιούλιο του 1981 στον Γ. Ράλλη και πως αποτελούσαν κόλαφο για την κυβέρνηση της Ν.Δ., επειδή «τεκμηρίωνε με επίσημα στοιχεία την καμένη γη που παρέλαβε ο Ανδ. Παπανδρέου μετά τις εκλογές του 1981».

Η Ν.Δ. δεν άφησε την παρέμβαση ασχολίαστη. Κύκλοι της σχολίαζαν δηκτικά στην «Κ» ότι «με την επιστροφή σε τρεις δεκαετίες πίσω, δεν συγκροτείται μια σύγχρονη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα για την Κεντροαριστερά και μάλιστα με απουσία προγραμματικού λόγου για την Ελλάδα της κρίσης και για μια κυβέρνηση που έφερε πίσω την κοινωνία και την οικονομία». «Εντυπωσιακή», εξάλλου, κρίνεται και η απουσία από το άρθρο του κ. Λαλιώτη οποιασδήποτε κριτικής που, όπως έλεγαν, «προφανώς απαιτείται» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αφορά η αιχμή το όλον ΠΑΣΟΚ; Για την ώρα όχι, καθώς η Πειραιώς για ευνόητους λόγους –δεν είναι ανεξάρτητοι από την πρόθεση να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι με το βλέμμα σε ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία– προχωρεί σε διάκριση ανάμεσα στον Κώστα Λαλιώτη και στο ΠΑΣΟΚ με το οποίο η Ν.Δ. συνεργάστηκε κυβερνητικά, «μια εμπειρία θετική», όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι. Προφανώς το σχόλιο δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι το άρθρο του κ. Λαλιώτη αναδημοσιεύθηκε χθες από την «Εφημερίδα των Συντακτών», σε συνεννόηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, με την κυβέρνηση και τον Νίκο Παππά. Από την Πειραιώς μάλιστα επεσήμαιναν ειρωνικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προτίμηση και του Ακη Τσοχατζόπουλου». Η Πειραιώς ουδέποτε έκρυψε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ζυμώσεις και τις εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς αυτές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις προς και από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου και το μετεκλογικό τοπίο. Μυστικό δεν είναι ούτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί απευθείας με αρκετά στελέχη του μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή