Διακοπές με τον νου στην αξιολόγηση

Διακοπές με τον νου στην αξιολόγηση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιολόγηση, φάκελος ΔΕΘ, πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, διαμόρφωση πειστικού αφηγήματος πορείας της εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή εποχή, προώθηση πολιτικών με προοδευτικό πρόσημο: τα «κεφάλαια» αυτά συναπαρτίζουν την απαιτητική ατζέντα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνει μαζί του αυτή την εβδομάδα, καθώς και επισήμως η κυβερνητική ηγεσία θα βρίσκεται σε διακοπές.

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχει ζητηθεί να βρίσκονται πίσω στις θέσεις τους, με την επισήμανση ότι υπάρχει πίεση χρόνου. Κάθε μία από τις ανωτέρω ενότητες έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στη διαχείρισή της. Αρχής γενομένης από την τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει σε αναγνωριστικό, χαμηλόβαθμο επίπεδο τον Σεπτέμβριο. Η σπουδή της κυβέρνησης παραμονές Δεκαπενταύγουστου να ανακινήσει τα θέματα της αξιολόγησης στο Δημόσιο και της καταγραφής των συμβασιούχων συνδέεται με την επιθυμία αυτή η αξιολόγηση να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις το πλάνο δοκιμαστικών εξόδων στις αγορές κατά τους επόμενους μήνες, αναγκαία προπαρασκευή προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση, εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά το πρόγραμμα, του χρόνου τέτοια εποχή να καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές.

Η βασική ανησυχία

Ωστόσο, η πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι εύκολη, με τη μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης να εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ και εάν το Ταμείο θέσει ζήτημα ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έπειτα από τις σχετικές επισημάνσεις στην τελευταία έκθεσή του για τη χώρα μας. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει μια σειρά από ζητήματα με σημαντική ιδεολογική δυσκολία στη διαχείρισή τους, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια (ΔΕΗ – ΔΕΣΦΑ), η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί, ενόψει ΔΕΘ, ένας κατά το δυνατόν πιο ενισχυμένος φάκελος των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, με δεδομένους, πάντοτε, τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς, που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για παροχές. Στη συμπρωτεύουσα ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει όχι μόνο για ένα τριήμερο, όπως συνηθίζεται, αλλά περισσότερες ημέρες, σε έναν συμβολισμό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη (συμπληρωματική κίνηση στη λειτουργία γραφείου πρωθυπουργού εκεί).

Το αφήγημα

Και ο κορμός της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς θα αφορά το αφήγημα εξόδου της χώρας από την κρίση και μια σειρά από εξαγγελίες για διευκόλυνση των επενδύσεων, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη νέων projects, μέτρα για τους μικρομεσαίους. Εκτιμάται ότι από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που θα προηγηθεί της ανόδου του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, θα έχουν προκύψει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες θα αφορούν και τη Θεσσαλονίκη (ΟΛΘ, νερό).

Πέραν αυτών, στην κυβέρνηση επιθυμούν και υπό την πίεση της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κλήθηκε να αποδεχθεί την πλήρη μνημονιακή στροφή, να δρομολογήσουν μια σειρά από παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν ένα διακριτό, προοδευτικό αποτύπωμα σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και δεν τελούν υπό τους μνημονιακούς περιορισμούς. Ενδεικτική της πίεσης του κόμματος είναι και η απόφαση της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί στροφή σε αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, μέσα από αυτή τη διαδικασία αρχίζουν να τίθενται σε δοκιμασία οι αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, απευθύνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό ακροατήριο, σαφώς πολύ πιο συντηρητικό, και με ένα αφήγημα σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό κατέστη σαφές από την αντίδραση του κ. Πάνου Καμμένου στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση περί Ορθοδοξίας, τις προηγούμενες ημέρες.

Το προβληματικό ενδοκυβερνητικό τοπίο επιτείνεται από την κόπωση που έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την υπεράσπιση της επιλογής συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. Πολύ περισσότερο, δε, καθώς η επανάληψη των εργασιών της Βουλής θα συνοδευθεί με εκ νέου ανακίνηση του θέματος συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον ισοβίτη κρατούμενο για την υπόθεση του «Noor 1». Αναμένεται, δε, ότι οι δύσκολες ισορροπίες θα δοκιμαστούν περαιτέρω στη συζήτηση που η κυβέρνηση θα ανοίξει προσεχώς με συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Επιπλέον, ο ιδιόμορφος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «θολώνει» τη στρατηγική χάραξης διαχωριστικών γραμμών με τη Ν.Δ.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του όσον αφορά την πιθανότητα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί είναι ότι θα πρέπει οι όποιες κινήσεις να γίνουν το συντομότερο, ακριβώς διότι υπάρχουν όλα αυτά τα ανοικτά ζητήματα στην κυβερνητική ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή