Η Ν.Δ., οι υπερβάσεις και οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Η Ν.Δ., οι υπερβάσεις και οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερβάσεις γίνονται όταν το απαιτεί η συγκυρία. Θα μπορούσε να διαβαστεί και αντίστροφα η συγκεκριμένη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνιο. Ο ίδιος έκανε την υπέρβαση χαιρετίζοντάς το και διαμηνύοντας ότι παρά τις διαφορές, είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τα δύο κόμματα. Η εμφάνισή του, η οποία ζυγίστηκε καλά, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μετρίασε την «άβυσσο» που η Φώφη Γεννηματά επιμένει ότι τη χωρίζει από τη Ν.Δ. Βέβαια, άλλο η άβυσσος και άλλο η ανάγκη. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία τι λέγεται πριν, αλλά μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες…

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα σκληρής πόλωσης και διπολισμού που ενδέχεται να συνθλίψουν τα μικρά κόμματα και τον μεσαίο χώρο. Αυτό δεν βολεύει κατ’ ανάγκην τον πρόεδρο της Ν.Δ. που επιδιώκει την ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία και επιμένει ότι μετεκλογικά θα αναζητήσει συναινέσεις. Βέβαια, αν η Ν.Δ. πετύχει αυτοδυναμία –όρος απαγορευμένος στον τρίτο όροφο της Πειραιώς για ευνόητους λόγους– εκ των πραγμάτων δεν θα έχει ανάγκη τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, όπως το όλον ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει θετικά μια συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έτσι και η όλη Ν.Δ. δεν είναι ακριβώς ενθουσιώδης για μια νέα συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η αμφιθυμία αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κεντροαριστερά και κυρίως αν δεν απαντηθεί από τις διαδικασίες που έχουν τεθεί σε εξέλιξη το ερώτημα «συνεργασία με ποιο ΠΑΣΟΚ;» ή «με ποια ΔΗΣΥ;». Το παιχνίδι των υποψηφιοτήτων και του αριθμού που θα επιλέξει να προσέλθει στις κάλπες για να επιλέξει τον νέο επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα κρίνει το παιχνίδι και θα προϊδεάσει για τη διαμόρφωση του μετεκλογικού τοπίου.

Το κρίσιμο μότο

Τούτων δοθέντων, η Πειραιώς επιμένει στο μότο «σεβόμαστε την αυτοτέλεια των κομμάτων» και παρακολουθεί διακριτικά, αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον, τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά. Παρότι η προαναγγελία της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ένα νέο φημολογούμενο σχήμα υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο, το οποίο θα μπορούσε να «τραβήξει» την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που αισθάνεται άνετα με το κεντρώο πρόσημο του κ. Μητσοτάκη, στην Πειραιώς δεν είδαν αρνητικά την υποψηφιότητα του δημάρχου.

Εξάλλου, η δήλωση προθέσεων του κ. Καμίνη αφήνει άδειο από σοβαρό διεκδικητή «ανεξάρτητης» προέλευσης τον δημαρχιακό θώκο, ανοίγοντας τον δρόμο, όπως λένε στην Πειραιώς για τον υποψήφιο της Ν.Δ. που θα είναι στέλεχος πρώτης γραμμής. Και σε, κάθε περίπτωση, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στις προσπάθειες ανασύστασης της Κεντροαριστεράς και της ενοποίησης του χώρου, κύκλοι της Ν.Δ. επισήμαιναν με νόημα «ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, καθώς μπορεί να προκύψουν και άλλοι υποψήφιοι». Κοινώς, είναι πολύ νωρίς ακόμη να γνωρίζει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον νέο επικεφαλής της ΔΗΣΥ, πόσω μάλλον για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Ν.Δ. Αν, για παράδειγμα, μια υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη είχε και θετικό αποτέλεσμα, εκ των πραγμάτων το νέο σχήμα θα βρισκόταν πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη.

Οι αποστάσεις που κρατά η Πειραιώς από τις εν λόγω ζυμώσεις δεν τηρήθηκαν στην περίπτωση του Κώστα Λαλιώτη. Το περίφημο άρθρο του άλλοτε ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην ιστοσελίδα thecaller.gr, το οποίο αναδημοσιεύθηκε ως πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» από την ΕΦΣΥΝ, χτύπησε καμπανάκια στη Ν.Δ.

Αντιδεξιά ανακλαστικά

Προφανώς ο κ. Λαλιώτης ως φωνή της «συνείδησης» του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να ερεθίσει τα αντιδεξιά ανακλαστικά της προοδευτικής παράταξης και κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ’ όσα πρεσβεύει ο κ. Βενιζέλος και οι εκσυγχρονιστές. Και προφανώς αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο στη Ν.Δ. Κύκλοι της Πειραιώς επέμεναν ότι ο κ. Λαλιώτης είναι μια φωνή του παρελθόντος και ότι στην όλη παρέμβαση δόθηκε μεγαλύτερη σημασία απ’ όση της αναλογεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισήμαινε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. με αφορμή την παρέμβαση Λαλιώτη, «δεν μπορεί να περιχαρακωθεί ο εν λόγω χώρος χωρίς σύγχρονη ανταπόκριση στα προβλήματα της κοινωνίας και χρησιμοποιώντας την ενδιάμεση έκθεση Αβέρωφ». Και απέδιδε τις επιθέσεις στην πίεση που δημιουργεί το ρεύμα που ελπίζει στον κ. Μητσοτάκη.

Ατζέντα πέρα από το μνημόνιο

Αμα τη επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ολιγοήμερες διακοπές του, η Πειραιώς αναμένεται να ζεστάνει στο φουλ τις μηχανές για την ανάβαση στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η ΔΕΘ θα είναι διαφορετική, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ήδη να στήσει το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια, παρά τα επώδυνα μέτρα που έχει ψηφίσει και η εφαρμογή των οποίων εκτείνεται πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Πάντως, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να επικεντρωθεί λιγότερο στα ποσοτικοποιημένα στοιχεία για την οικονομία και περισσότερο στο πιο οραματικό κομμάτι του δικού του αφηγήματος για το πώς φιλοδοξεί να δει την Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Ο ίδιος έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι απαιτείται μια ατζέντα πέρα και πάνω από τα μνημόνια, η οποία θα εστιάζει στην ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης που θα έχει ως βασική φιλοσοφία μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο κράτος (η παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. για την αξιολόγηση δεν ήταν τυχαία), την Παιδεία, την οικονομία. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς θα συνεχίσει να σφυροκοπεί την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας. Αυτά ακριβώς από τα οποία το Μαξίμου επιχειρεί να αποπροσανατολίσει, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, με «δήθεν» κόντρες των καθαρόαιμων αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιότερου της Δεξιάς κ. Καμμένου, καθώς θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις του Ν. Βούτση και του Κ. Γαβρόγλου επιδιώκουν να «πουλήσουν αριστεριλίκι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή