Περί όνων και… ερώτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Περί όνων και… ερώτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια στιγμή χαλάρωσης, μέσα στην οκτάχρονη καταιγίδα ακροτήτων, χυδαιότητας και ύβρεων, που έχει ξεσπάσει εντός του λεγόμενου Ναού της Δημοκρατίας, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ειδικά όταν προέρχεται από γυναίκα-βουλευτή, γνωστή περισσότερο για το ήπιο μεν, πλην όμως αλαζονικό σε συνεδριάσεις ύφος της.

Με πλατύ χαμόγελο η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία είναι πρόεδρος, θέλησε να κάνει παρατήρηση στον Ι. Τραγάκη, επειδή ο γαλάζιος βουλευτής με τοποθέτησή του είχε ανοίξει «άσχετο» με την ημερήσια διάταξη θέμα, προκαλώντας δυσάρεστο για την κυβέρνηση κύκλο τοποθετήσεων των υπόλοιπων βουλευτών-μελών της επιτροπής. «Το ξέρω ότι έχετε μετανιώσει που ανοίξατε το θέμα αυτό», του είπε κάποια στιγμή. «Πώς ξέρετε κάτι τέτοιο, γιατί το λέτε αυτό», έσπευσε να της πει ο κ. Τραγάκης, που προφανώς ήθελε να συνεχίσει στο θέμα του. «Ε, πώς; Εχετε μετανιώσει. Το βλέπω στα μάτια σας, κ. Τραγάκη», είπε χαμογελαστή και με τρυφερή χροιά στον τόνο της φωνής της η πρόεδρος, και το θέμα έληξε έτσι όπως εκείνη ήθελε.

Αν κάποιος αναζητήσει και άλλα τέτοια περιστατικά, ματαίως θα προσπαθήσει: Ο χώρος του Κοινοβουλίου μάλλον αποτελεί πηγή ακραίων συμπεριφορών μεταξύ των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Οι παλαιοί έχουν να διηγούνται τέτοια περιστατικά, αλλά ο ιστορικός του μέλλοντος πιθανότατα θα παρατηρήσει ότι στα χρόνια των μνημονίων, η συχνότητα καταγραφής τέτοιων συμπεριφορών είναι πολύ μεγάλη. «Είναι χαμηλό το επίπεδο», ερμηνεύουν ορισμένοι, επικαλούμενοι την ψήφο του εκλογικού σώματος, με χαρακτηριστικότερο αποτέλεσμά της, ακριβώς, την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο ιδιαιτέρως προσωπικός, και σχεδόν πάντα άκρως επιθετικός χαρακτήρας των σχολίων που ανταλλάσσονται μεταξύ βουλευτών (με εξαιρέσεις εκείνους του ΚΚΕ, τους περισσοτέρους του Ποταμιού, και μάλλον της Ενωσης Κεντρώων) μοιάζει να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας στο Κοινοβούλιο. Ενδεικτικά παραδείγματα;

Τελευταίο αλλά προφανώς όχι έσχατο περιστατικό: «Ο στάβλος αυτός τέτοια γαϊδούρια βγάζει», είπε με έκδηλη πολιτική ορθότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βέττας σε συνεδρίαση της Εξεταστικής για την Υγεία, σχολιάζοντας δηλώσεις του Α. Λοβέρδου. «Μόλις με είπαν γαϊδούρι. Θα ήθελα τον λόγο επί προσωπικού», διαμαρτυρήθηκε αμέσως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η συγκεκριμένη βουλευτής άθελά της προ καιρού είχε «εκθέσει» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας – γνωστό κατά τ’ άλλα για τα υβριστικά του σχόλια: Οταν είχε ολοκληρώσει απάντησή του σε ερώτηση της κ. Χριστοφιλοπούλου, και ξεχνώντας ανοικτά τα μικρόφωνα στα υπουργικά έδρανα, ακούστηκε να λέει: «Μου έχει σκοτίσει τον έρωτα». (Τα ανοικτά μικρόφωνα σε συνεδριάσεις είχαν εκθέσει ιδιαιτέρως και τον σημερινό πρόεδρο Ν. Βούτση, καθώς ακούστηκαν διάφορα «γαλλικά» που είχε εκτοξεύσει κατά πολιτικών αντιπάλων, προκαλώντας έκπληξη σε εκείνους που τον ήξεραν ως ευγενικά ήπιο χαρακτήρα.) Σε άλλη περίπτωση, πάλι στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας ότι ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Β.Κεγκέρογλου τον είχε υβρίσει, ο κ. Πολάκης φώναξε: «Ο Κεγκέρογλου με είπε γελοίο και χαμένο κορμί. Γελοίος είσαι και φαίνεσαι, Κεγκέρογλου». Με τον αποδέκτη της εν λόγω επιθετικότητας να απαντά: «Είσαι τραμπούκος και τσαρλατάνος».

Η χρήση του όρου «γελοίος» καταγράφηκε και πρόσφατα: «Μη μου κουνάς το δάχτυλο. Γελοίε», είπε έντονα απευθυνόμενος στον Αδ. Γεωργιάδη ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης, με τον εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. να απαντά: «Ακουγε να μάθεις και τίποτα. Που πουλάς και μαγκιά. Πανάσχετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή