Δύο χρόνια «αριστερό» μνημόνιο, ήττες και αυταπάτες, λέει η Ν.Δ.

Δύο χρόνια «αριστερό» μνημόνιο, ήττες και αυταπάτες, λέει η Ν.Δ.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν χθες, πριν από δύο χρόνια, ψηφιζόταν, ύστερα από ολονύκτια συνεδρίαση της Ολομέλειας, το τρίτο μνημόνιο – αυτή τη φορά της αριστερής κυβέρνησης. Την επέτειο για τα «δύο χρόνια μνημόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» έσπευσε να μνημονεύσει η Ν.Δ. κάνοντας λόγο για δύο χαμένα χρόνια, ύστερα από τα οποία η οικονομία δεν έχει φθάσει εκεί όπου ήταν το 2014. Ταυτόχρονα, η Πειραιώς «τσαλακώνει» το αφήγημα του πρωθυπουργού περί εξόδου από τα μνημόνια, θυμίζοντας ότι είναι η ίδια κυβέρνηση που ψήφισε ένα «σκληρότατο» τέταρτο μνημόνιο με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Πειραιώς προχώρησε σε έναν μακροσκελή απολογισμό της διετίας κατά την οποία, όπως σημειώνει, «κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις που επί χρόνια καλλιεργούσε η αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά». Ανάμεσα σε αυτές, αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με τη Ν.Δ., «η αδυναμία της, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, να σχεδιάσει ρεαλιστικά και να εκτελέσει αποφασιστικά». Η αναφορά δεν είναι τυχαία, καθώς στο μέτωπο της «κυβερνησιμότητας» η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς – αποτυχία που η ηγεσία της Ν.Δ. θα αναδεικνύει όλο και συχνότερα στον δρόμο προς τη ΔΕΘ, όπου ένα από τα στοιχήματα είναι να πείσει για το δικό της κυβερνητικό σχέδιο και την ικανότητα και την αποφασιστικότητά της να το υλοποιήσει. Αποδομώντας τα λόγια –κυρίως όσα «ηρωικά» προηγούνται της εκάστοτε διαπραγμάτευσης με τους δανειστές– και τα έργα της κυβέρνησης, η Ν.Δ. χαρακτηρίζει τα «παράλληλα προγράμματα» και τα «αριστερά πρόσημα» «πομφόλυγες» και επικρίνει την κυβέρνηση για τη μνημονιακή της «μετάλλαξη», κατηγορώντας την ότι θυσιάζει την «αριστερή ψυχή» για λίγη πολιτική εξουσία… Ταυτόχρονα, αποδομεί τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της «ανικανότητας, της αναξιοπιστίας και των παλινωδιών» της κυβέρνησης.

Η Ν.Δ. σκιαγραφεί μια μελανή οικονομική πραγματικότητα –από την επιστροφή στην ύφεση, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, τα «λουκέτα» στην αγορά, την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου και ιδιωτών, μέχρι το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα είναι εκτός– για να καταλήξει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια είναι ψέματα. Δεν είναι παρά μια πρόγευση της πρόθεσης της Πειραιώς να μην παραχωρήσει περιθώρια στην κυβέρνηση να οικοδομήσει το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια, την ώρα που τα οικονομικά και κοινωνικά μέτωπα είναι ανοικτά. Πόσο μάλλον ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, καθώς εκτιμάται ότι, παρά το γεγονός ότι η ταχεία ολοκλήρωσή της είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό ώστε να μπορεί να διακηρύξει τη λήξη του προγράμματος και την έξοδο στις αγορές, δεν θα είναι απλή υπόθεση, καθώς περιέχει «αγκάθια» που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή