Κ. Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός

Κ. Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός έχει κατ' επανάληψη τονίσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την έναρξη της περιόδου αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Την επισήμανση αυτή ο κ. Μητσοτάκης την έκανε σε κάθε ευκαιρία που επισκεπτόταν πληγείσες περιοχές, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο δασικός πλούτος είναι σημαντικός για τη χώρα μας ενώ είχε ζητήσει κατ' επανάληψη από την Κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των δασών, καθώς το καλοκαίρι αναμένονταν δύσκολο,  λαμβάνοντας πάντα υπόψιν πως η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την καταστολή.

«Καθώς βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, θέλω – για άλλη μια φορά – να επισημάνω ότι η πρόληψη των πυρκαγιών είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο οικονομική από την αποκατάσταση εκ των υστέρων. 

Και να επαναλάβω, έστω και αν βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, ότι ο σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα σε μια χώρα, η οποία θα βιώνει κάθε καλοκαίρι καταστροφικές πυρκαγιές.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, εντείνεται. Και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ολοένα και πιο έντονα, ακραία φαινόμενα. Και – λυπάμαι που θα το πω – η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ας κάνουμε, επιτέλους, μια φορά πράξη τα πορίσματα της Επιτροπής της Βουλής. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπάρχει ένας σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός, ο οποίος πρέπει να  ξεκινά στο τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου και όχι στην αρχή της επόμενης, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, τον εξαιρετικά πλούσιο και σπάνιο δασικό μας πλούτο».

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στις 18 Ιουλίου, επισκεπτόμενος τα χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, που είχαν πληγεί από τη φωτιά.

Δεν παρέλειψε δε, ο Αρχηγός του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να συγχαρεί τους πυροσβέστες, τους εθελοντές πυροσβέστες και όλους τους εμπλεκόμενους στην κατάσβεση των πυρκαγιών για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς.

Στο ίδιο μήκος, κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου, το χωριό Καζαβίτι της Θάσου, το οποίο είχε πληγεί από τη μεγάλη φωτιά του Σεπτεμβρίου 2016, όταν και κάηκαν πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους.

Ζήτησε εγρήγορση για την προστασία του δασικού μας πλούτου, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά πολύ λίγα έργα αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού πλούτου έχουν προχωρήσει.

Πριν λίγες ημέρες, τέλος, επισκέφθηκε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη του σωστού αντιπυρικού σχεδιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT