«Οχι» Κοντονή σε συνέδριο της προεδρίας της Ε.Ε.

«Οχι» Κοντονή σε συνέδριο της προεδρίας της Ε.Ε.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε πρόσκληση της προεδρεύουσας της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο Εσθονίας για συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Ο κ. Κοντονής στην επιστολή του χαρακτηρίζει «ατυχή» την πρωτοβουλία διοργάνωσης του εν λόγω συνεδρίου, ειδικά, όπως λέει, σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. από την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων και νεοναζιστικών κομμάτων. Προσθέτει, δε, ότι «τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΣΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει, επίσης, ότι ο κομμουνισμός γέννησε δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα, μεταξύ των οποίων και τον ευρωκομμουνισμό, που επηρέασε την πολιτική σκέψη όλης της Ευρώπης. «Θεωρούμε πως η πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός συνεδρίου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τίτλο, στέλνει ένα λανθασμένο και επικίνδυνο πολιτικό μήνυμα, το οποίο είναι προϊόν των συμφωνιών που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα, που τόσα δεινά έφερε στην Ευρώπη, αντίκειται στις αξίες της Ε.Ε. και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης», αναφέρει.

Καταλήγοντας στην επιστολή του προς τη διοργανώτρια χώρα, αναφέρει πως «έχει γίνει σαφές ότι η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εν θέματι συνέδριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή