ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μας

toskas-den-yparchoyn-endeixeis-gia-tromokratiko-chtypima-sti-chora-mas-2205555

Δεν υπάρχουν ενδείξεις οργάνωσης τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα μας επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας το χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ηρεμίας σε σχέση και με τον περίγυρό μας και όλη την Ευρώπη. Πρόσθεσε ωστόσο πως ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος την δράση κάποιου «μοναχικού λύκου».

«Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο εάν επικρατήσει ειρήνη στην Μέση Ανατολή, όπου η αναταραχή είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις φωτιές, ο κύριος Τόσκας πήρε πίσω τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης μέσω των εμπρησμών και είπε: Δεν μίλησα για κλίμα αποσταθεροποίησης, μίλησα για προβληματισμούς στην Αττική, σε όλο το νησί της Ζακύνθου, στην Κεφαλονιά. Η εμπειρία μου 35 χρόνων και στο στρατό, μου επιβάλει να ψάχνουμε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη συλλάβει κάποιους και κάνουμε έρευνες για άλλους που κάνουν ύποπτες κινήσεις, επανέλαβε.

Η μάχη που δόθηκε ήταν πολύ σκληρή, ήταν τιτάνια κι εγώ βρέθηκα τέσσερις ημέρες στο κέντρο της πυροσβεστικής, πρόσθεσε.

Απαντώντας για την κατάσταση του στόλου πυρόσβεσης, ο κύριος Τόσκας ανέφερε πως τα παλαιότερα αεροσκάφη καναντέρ τα προμηθεύτηκε η Ελλάδα την περίοδο 1973-74. Από αυτά τα 15 παλιά καναντέρ, είπε ο κύριος Τόσκας, πετούν τα επτά. Από την δεύτερη φουρνιά καναντέρ, του 2000-2001, που είναι συνολικά 6-7, πετούν μόλις 3. Πάντως, ο κύριος Τόσκας ισχυρίστηκε πως όλες οι χώρες του Νότου έχουν προβλήματα με τον στόλο των καναντέρ, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου από τα 18 αεροσκάφη, πετούν μόνο τα 9.

«Η γραμμή παραγωγής του Καναδικού εργοστασίου έχει κλείσει και να θέλουμε δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε», πρόσθεσε ο κύριος Τόσκας και επέρριψε ευθύνες στις παλαιότερες κυβερνήσεις και τους σχεδιασμούς τους. Επίσης ανέφερε ότι η τωρινή κυβέρνηση προσπάθησε να βρει άλλες λύσεις, με μίσθωση ελικοπτέρων, ενώ όπως είπε: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα στρατιωτικά ελικόπτερα χρήσιμα. Τα σινούκ και τα PZL τα επισκευάσαμε και τα χρησιμοποιούμε πολύ καλά, ενώ αντικαταστήσαμε τους κάδους που είχαμε να προμηθευτούμε από το 1993».