Απάντηση σε Μαξίμου από την Κομισιόν και Εσθονό υπουργό

Απάντηση σε Μαξίμου από την Κομισιόν και Εσθονό υπουργό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να απαντήσει γραπτώς στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και στην επιστολή με την οποία αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη διεθνή διάσκεψη που άνοιξε τις εργασίες χθες στην Εσθονία, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού, γνωστοποίησε χθες ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης Urmas Reinsalu.

«Θα έλεγα ότι δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα βασισμένο στις αξίες και νομικό. Η βάση του είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία είναι αδιαίρετη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Εσθονός υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Ο πρόεδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης (PEMC) Goran Lindbland, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι «δεν είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε ή να εξισώνουμε διαφορετικά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει ανάγκη. Πρέπει απλώς να δούμε τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους. Δεν είναι σημαντικό για τους ανθρώπους τι είδους ιδεολογία είναι ο λόγος που σκοτώνονται».

«Να ποιοι είμαστε»

Στη δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή την επιστολή του κ. Στ. Κοντονή, παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έστειλε μέσω Τwitter το μήνυμα ότι «Στην ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Να ποιοι είμαστε».

Επιπλέον, στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού θέτει το ερώτημα «τι πρεσβεύει η Ε.Ε.», παραπέμπει στο άρθρο 2 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο «η Ενωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Πάντως, από την κυβέρνηση απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της μομφής που απηύθυνε το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η απόφαση για αποχή από τις εκδηλώσεις της Εσθονίας είναι τουλάχιστον υποκριτική, καθώς η κυβέρνηση «είχε επίσημα εκπροσωπηθεί στις αντίστοιχες περυσινές στην Μπρατισλάβα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή